niedziela, 22 marca 2015

Sałatka z pora z jabłkiem

Sałatka z pora łączy kwaśne, słodkie i słone smaki. Pasuje do suchych wędlin, swojskich wyrobów i pieczeni.

  • 4 średnie pory (białe części)
  • 4 jajka
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 ml majonezu
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

1. Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem z rozpuszczoną łyżką cukru. Po minucie odcedzić i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, przekroić, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę i wymieszać z sokiem z cytryny.

2. Wszystkie warzywa wymieszać ze śmietaną i jogurtem. Doprawić do smaku. Schłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.