piątek, 10 kwietnia 2015

Marchewka po koreańsku

Marchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie czosnku i ziaren kolendry. Łączy w sobie smaki słone (sól i cebula) ze słodkimi (cukier i sezam), ale wyróżnia się przede wszystkim ostrym smakiem nadanym przez czosnek, ostrą papryczkę i pieprz.


  • 1 kg marchewki
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 kawałek długości 1 cm małej ostrej papryczki lub ¼ łyżeczki suszonej ostej papryki w płatkach
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 50 ml oleju roślinnego
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 3 łyżeczki nasion sezamu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • opcjonalnie łyżka posiekanej świeżej kolendry
Uwaga! Podana ilość czosnku, ostrej papryki i pieprzu sprawi, że surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników.

Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć ją w moździerzu.
Marchewkę zasypać solą, dodać ocet, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, a następnie lekko odcisnąć.
Olej rozgrzać na patelni, lekko zeszklić na nim cebulę i na koniec dodać papryczkę oraz sezam. Smażyć razem około 1 minuty.
Wymieszać wszystkie składniki surówki.


Surówka powinna chłodzić się minimum przez 1-2 godziny, żeby smaki lekko się przegryzły.
Jeśli zostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy.

Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu ryż z duszonymi udkami kurczaka, czy tłuczone ziemniaki z bitkami w sosie itp.



Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować popularnej koreańskiej surówki na bazie kapusty pekińskiej i stopniowo trudno dostępną kapustę zastępowały marchewką, aż w końcu jako baza pozostała sama marchewka. Surówka ta zakorzeniła się na dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności od regionu różni się proporcjami składników, czy ich rodzajem. W niektórych przepisach ocet 70-cio procentowy zastępowany jest octem winnym, czy jabłkowym. Ostra papryczka bywa zastępowana suszoną papryką w płatkach. Mimo niewielu składników surówkę tę można doprawić w taki sposób, żeby odpowiadała indywidualnym upodobaniom – może być bardziej słodka, bardziej wytrawna lub bardziej pikantna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz