niedziela, 5 kwietnia 2015

Opolska karkówka na kapuście

Alternatywa dla bigosu. Kiszona kapusta i mięso, z dodatkiem świeżego koperku – dobre, polskie danie, podawane z chlebem lub ziemniakami.

  • 600 g karkówki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia marchewka
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka grzybowa
  • liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, granulowany czosnek
  • olej do podsmażania mięsa i cebuli

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na plastry, a każdy plaster na 4 części. Posolić i popieprzyć.
Kapustę opłukać, odcisnąć i pokroić drobniej.
Pieczarki opłukać i pokroić na ósemki.
Cebulę pokroić w piórka, a obraną marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W garnku z grubym dnem na niewielkiej ilości oleju podsmażyć lekko cebulę, dodać pieczarki, a po krótkim podsmażeniu dodać kapustę, marchewkę, liść laurowy, ziele angielskie i grzybową kostkę. Wszystko zalać niewielką ilością wody, a w tym samym czasie na patelni, na średnim ogniu podsmażyć karkówkę, którą po podsmażeniu również dodać do kapusty. Na patelnię z tłuszczem po smażeniu wlać pół szklanki gorącej wody, żeby wymieszała się z sokiem i tłuszczem z mięsa i cały płyn przelać do garnka z kapustą. Dodać posiekany czosnek i czosnek granulowany. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać wodą.


W tym czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać sodo kapusty. Całość posolić i popieprzyć. Dusić do momentu, kiedy mięso będzie miękkie, a pomidory się rozpadną. Wyłączyć gaz i na koniec dodać świeży, posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz