poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Rolada biszkoptowa z wzorkiem

Puszysta biszkoptowa rolada ozdobiona wzorkiem i wypełniona masą rumową. Prosta w wykonaniu, a jednocześnie efektowna. Masa wymaga wstępnego przygotowania składników dzień wcześniej.


Ciasto na wzorek:
  • 1 białko z jaja kurzego
  • 30 g drobnego cukru do wypieków
  • 40 g mąki
  • 20 g roztopionego wystudzonego masła
  • odrobina barwnika spożywczego
Białko ubić na sztywno dodając cukier po 1 łyżce. Dodać mąkę i barwnik mieszając delikatnie łopatką. Na koniec cienkim strumieniem wlewać masło i szybko wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego, odciąć sam czubek (wielkość otworu będzie miała wpływ na wielkość wzoru).

Brytfankę wielkości 30x41 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wycisnąć wzorek wg własnej fantazji. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, grzałka góra-dół, przez 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.



Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
  • 4 jajka
  • 125 g mąki
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gorącej wody
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody.
Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.

Ciasto wylać na brytfankę z podpieczonym wzorkiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut.

Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić do góry dnem i ściągnąć delikatnie papier.


Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto wzorkiem do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.


Masa rumowa:
  • 300 ml kremówki 36%
  • ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 125 g serka mascaropne
  • 2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie to samo)
W małym rondelku śmietanę doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia dodać mleko w proszku oraz rum i dobrze wymieszać. Potem dodać czekoladę i rozpuścić. Całość przelać do miski i po lekkim przestygnięciu przykryć masę folią spożywczą w taki sposób, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstawaniu kożucha. Po wystygnięciu masę włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Na drugi dzień masę ubić mikserem, a kiedy będzie już puszysta dodać mascaropone.
Masę nałożyć na roladę i jeszcze raz ją zwinąć z użyciem papieru, ale tym razem pozostawić go na wierzchu. Końce papieru zawinąć i całość włożyć do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.


Przepis na ciasto na wzorek pochodzi stąd.

Przepis na masę pochodzi stąd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz