niedziela, 26 kwietnia 2015

Surówka z młodej kapusty po koreańsku

Kapusta po koreańsku to bardzo popularna i lubiana w Rosji surówka obiadowa. Ma intensywny, ale jednocześnie łagodny, lekko słodki smak. Aromatu dodaje jej kurkuma i czosnek.
Ten przepis to nieco zmodyfikowana wersja klasycznego przepisu na surówkę z białej kapusty po koreańsku. Ze względu na delikatność młodej kapusty zmniejszyłam proporcje zalewy i dodałam trochę więcej marchwi niż w wersji podstawowej.


Składniki:
  • 1 niewielka młoda kapusta (około 1 kg)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka kurkumy
 Zalewa:
  • 70 ml wody
  • 50 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 40 ml oleju
  • 40 ml octu jabłkowego
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i drobno posiekać. Marchewkę zetrzeć na tarce na długie cienkie słupki. Czosnek drobno posiekać.
Kapustę, marchewkę, czosnek i kurkumę zmieszać w misce i odstawić.

Do garnuszka wlać wodę i doprowadzić ja do wrzenia. Do wody wsypać cukier i sól. Jeszcze raz zagotować. Garnek zdjąć z ognia, dolać olej i ocet.

Gotową zalewą polać kapustę, wymieszać całość, przykryć talerzykiem mniejszym od średnicy miski i lekko obciążyć (np. butelką z wodą). Odstawić na około 1-2h aż kapusta puści soki. Po tym czasie odlać nadmiar płynu.




4 komentarze:

  1. Robiłam, pyszna, niedługo opublikuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja wersja :) http://www.wilczkowyswiat.pl/2016/05/surowka-z-modej-kapusty-po-koreansku.html

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.