sobota, 23 maja 2015

Piknikowe penne z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Bułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :)
Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka.
Do makaronu penne świetnie pasuje feta i pomidorki koktajlowe, doprawione ziołowo-czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie.

Składniki:
  • 300 g makaronu penne
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu z pozostałymi składnikami)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z jabłek lub octu winnego
  • 1 duża szczypta soli
  • 1 duża szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 dużych listków bazylii (ewentualnie suszona)
  • opcjonalnie dodatkowo świeże listki oregano
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wypłukać pod zimną bieżącą wodą i odcedzić. Makaron powinien być zimny.

Na dno miski wlać oliwę z oliwek i dodać sól. Mieszać, aż sól się rozpuści. Dodać ocet z jabłek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dorze wymieszać. Na końcu dodać drobno posiekaną bazylię i oregano.
Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :)



Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu.


Czas przygotowania całego dania to około 20 minut.

Przepis bierze udział w akcji:

30 minut z Apetiną




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz