środa, 6 maja 2015

Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

Taką kapustę w sezonie gotowała moja babcia, moja mama, moje ciotki i kuzynki. A teraz gotuję ją ja :) Choć mówi się, że jest na słodko, tak naprawdę to głównie młoda kapusta i pomidorowy przecier nadają jej słodyczy, ale gotowana jest na rosole i doprawiona solą. Popularna jest na Podkarpaciu, choć bywa różnie doprawiana. Na przykład przecier pomidorowy zastąpiony jest czasem 2-3 łyżkami śmietany.


  • średnia główka młodej kapusty
  • 0,5 l rosołu
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku
  • 3/4 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • sól, ewentualnie vegeta

Kapustę drobno poszatkować i włożyć do garnka z wrzątkiem. Gotować około 2-3 minuty i odcedzić. Podgotowaną kapustę podlać gorącym rosołem, dodać cukier, kminek i ewentualnie vegetę. Dusić kilka minut przygotowując w tym czasie lekką cebulową zasmażkę.
Cebulę drobno pokroić, posolić i udusić na maśle. Dodać mąkę i jeszcze chwilę razem smażyć. Cebulę i przecier pomidorowy dodać do kapusty i gotować jeszcze kilka minut. Jeśli jest taka potrzeba można lekko dosolić. Wyłączyć gaz i dodać posiekany koperek. Wymieszać.

U mnie młodą kapustę na słodko jada się zawsze z młodymi ziemniaczkami i kotletami mielonymi.


4 komentarze:

  1. Bardzo lubię młodą kapustę . Muszę sprobować taki sposób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją lubię. Wiosną najbardziej czekam właśnie na kapustę no i na botwinkę :)

      Usuń
  2. zamiast cebuli szczypiorek

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.