wtorek, 23 czerwca 2015

Drobiowa wątróbka z warzywami i kurkumą

Jeśli ktoś nie lubi wątróbki, nie będę go przekonywać. Tym którzy ją lubią, polecam wątróbkę z marchewką, groszkiem, jabłkiem i ogórkiem kiszonym, doprawioną solą, pieprzem i kurkumą. Połączenie lekkiej słodyczy marchewki i jabłka z kwaśnym ogórkiem doskonale pasuje do wątróbki. Z daniem dobrze komponuje się delikatna kasza (najlepiej bulgur), ryż, albo klasycznie – ziemniaki.

Składniki:
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 3 średnie marchewki
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • ½ szklanki mrożonego groszku
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki oleju
Wątróbkę umyć, oczyścić z błon i przekroić na nieco mniejsze kawałki.
Cebulę obrać i posiekać w kosteczkę.
Marchewkę obrać i posiekać w 3 centymetrowe słupki. Również w słupki pokroić ogórki kiszone. Jabłko obrać i pokroić w grubą kostkę.

Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i podsmażać kilka minut do zeszklenia. Dodać marchewkę z ogórkiem i razem smażyć jeszcze kilka minut, aż marchewka lekko zmięknie. Dodać wątróbkę, groszek i jabłko. Smażyć wszystko razem na średnim ogniu około 5 minut. Dodać kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko zalać szklanką gorącej przegotowanej wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10-15 minut. Mieszać od czasu do czasu.



A tak swoją drogą….. trudno zrobić ładne zdjęcie wątróbce, która z natury jest raczej mało fotogeniczna :)


Polecam również przepis na wątróbkę z grzybami leśnymi i brokułem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.