niedziela, 23 sierpnia 2015

Sałatka z czerwonych buraczków i wędzonego kurczaka

Ponieważ bardzo lubię czerwone buraczki chętnie wykorzystuję je na różne sposoby. Sałatka z buraczków z mozarellą i wędzonym kurczakiem doskonale nadaje się na popołudniową przekąskę, wieczorne spotkanie z przyjaciółmi albo niedzielne śniadanie. Sos Worcester i słodki krem balsamiczny podkreślają smak użytych składników. Chrupiący słonecznik stanowi kropkę nad „i” w tym delikatnym, a jednocześnie pełnym smaków daniu.

Składniki:
  • 3 średnie czerwone buraki
  • 125 g sera mozarella (w kawałku)
  • 1 mały wędzony filet z kurczaka
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżka sosu Worcestershire (ostatecznie sok z cytryny)
  • krem balsamiczny
  • sól i pieprz do smaku

Buraki umyć i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone zdecydowanie są smaczniejsze. Przestudzone buraczki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki.
[Warto upiec więcej buraczków i wykorzystać je do innych dań].

Mozarellę również pokroić w cienkie plasterki.


Plasterki sera i buraczków ułożyć na przemian dookoła talerza. W środku ułożyć filet z kurczaka pokrojony w plasterki. Wszystko posypać ziarnami słonecznika i skropić sosem Worcestershire i polać delikatnie kremem balsamicznym. Popieprzyć i lekko posolić. Udekorować liśćmi bazylii.



1 komentarz:

  1. pyszne carpaccio! uwielbiam buraki, a szczególnie polecam buraczany krem. jest wspaniały! ;)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.