poniedziałek, 7 września 2015

Karp w kukurydzianej panierce

Ten prosty przepis kilka lat temu zdradził mi pewien wytrawny wędkarz. Ma on dwie podstawowe zalety (przepis, nie wędkarz :)). Karp w panierce z mąki kukurydzianej i bułki tartej jest bardzo smaczny i nabiera nowego, lekkiego aromatu. Panierka kukurydziana ładnie przylega do ryby i sprawia, że karp wygląda i pachnie bardzo apetycznie. Ale proponowany przeze mnie sposób wycinania mięsa z ryby pozwala też pozbyć się z karpia niemal wszystkich ości, co bywa problemem w przypadku jedzenia panierowanej ryby pokrojonej w dzwonka. Pozostaje zaledwie jedna poprzeczna linia drobniutkich ości, z którą łatwo sobie poradzić.
Zapraszam na pysznego karpia w kukurydzianej panierce! :)

Składniki:
  • 1 karp (wypatroszony, oczyszczony z łusek, z odciętymi zbędnymi częściami)
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • olej do smażenia
Przygotowanie karpia:
Rybę pokroić w dzwonka o szerokości około 2 centymetrów. Krojenie najlepiej zacząć od grzbietu.
Każde dzwonko od środka ma ości (żebra), które łączą się w górnej części, przy grzbiecie.
Od zewnątrz natomiast dzwonko pokryte jest skórą. Nas interesuje mięso, które jest pomiędzy ościami a skórą.
W tym celu najpierw odkroimy jedną połówkę od ości, a potem drugą. Używamy ostrego noża, co pomoże odciąć od ości jak najwięcej mięsa. Zaczynamy od szczytu. Odkrawamy mięso tuż przy grzbiecie, a następnie nóż prowadzimy w dół, między mięsem a ościami (żebrami). W ten sposób mamy ładny kawałek ryby, z którego trzeba jeszcze odciąć skórę.
Odkrojony kawałek kładziemy na desce do krojenia skórą do dołu, nacinamy płasko przy samej skórze i trzymając w tym miejscu rybę palcami nóż prowadzimy dalej płasko dołem, przy samej skórze, odcinając od niej mięso.
W ten sposób wycinamy mięso z każdego dzwonka.


Przygotowane kawałki ryby włożyć do miski, oprószyć vegetą oraz pieprzem i wymieszać.

Jajka wbić do talerza o szerokim dnie i rozkłócić dobrze widelcem.

Mąkę kukurydzianą i bułkę tartą wymieszać w drugim talerzu.

Każdy kawałek ryby zamoczyć w jajku, a następnie opanierować w mieszance mąki kukurydzianej i bułki tartej. Wystarczy pojedyncza warstwa panierki.


Olej rozgrzać dobrze na patelni (oleju nie powinno być ani za mało, ani za dużo; około 0,5 cm) i panierowane kawałki obsmażyć najpierw z jednej strony, potem z drugiej. W przypadku grubych kawałków można je obsmażyć również z boku.

Rybę wyłożyć na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło.






Zapraszam również na pieczonego karpia:



1 komentarz:

  1. Karpia bardzo lubię i własnie takiego tylko w panierce i usmażonego

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.