sobota, 26 września 2015

Placuszki z cukini i buraczków

Placuszki z cukini zdecydowanie ożywają w towarzystwie buraczków i cebuli. Bardzo polecam na jesienny obiad albo kolację :)


  • 1 średnia cukinia
  • 2 ugotowane czerwone buraczki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Cukinię umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić łyżeczką soli, wymieszać i odstawić na kilka minut. W tym czasie ugotowane buraczki obrać i również zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinię i buraczki przełożyć na sito i dobrze odcisnąć.
Cebulę bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć cukinię z buraczkami, dodać cebulę, jajka, natkę pietruszki, bułkę tartą i mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć placuszki. Ja zrobiłam to w obręczach, żeby miały regularny kształt, ale nie jest to konieczne :)




1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.