piątek, 25 września 2015

Szarlotka z jabłkami i gruszkami

Szarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie miałam. Może byłam zbyt wybredna? A to ciasto za grube, a to jabłek za mało, a to zbyt miękka, albo zbyt twarda… :) Jednym słowem ciągle coś było nie tak. Aż w końcu idealny przepis sam przyszedł do mnie. Kiedy koleżanka z pracy poczęstowała mnie swoją popisową szarlotką wiedziałam, że ją znalazłam. Po prostu miłość od pierwszego kęsa :)))
W tym przepisie wykorzystałam 10 jabłek i 6 gruszek, ale można się ograniczyć do 16 jabłek.
Ciasto w „mojej” szarlotce jest cieniutkie i kruche. Nie nasiąka sokiem z jabłek, ponieważ jest odpowiednio zabezpieczone posypką z kaszy manny. Jabłka w szarlotce są miękkie, ale trzymają kształt i nie wypływają przy krojeniu. Ciasto jest wysokie i jest się czym dzielić. Zapraszam :)
Składniki na blaszkę 25 x 35 cm.

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 łyżka smalcu (można pominąć)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 żółtek
Pianka:
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
Owoce:
  • 10 jabłek
  • 6 gruszek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka grysiku
Cukier puder do posypania wierzchu ciasta.


Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami) wyłożoną papierem do pieczenia.
Obrane jabłka i gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nich sok i wymieszać z cynamonem. Ciasto obsypać łyżką grysiku i wyłożyć na nie owoce. Z białek ubić sztywną pianę dodając stopniowo cukier. Ubitą pianę przełożyć na owoce. Na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec w temperaturze ok. 165 stopni (grzałka góra-dół) przez około 50 minut.


Przepis bierze udział w akcji:

Jabłko z cynamonem 2015

9 komentarzy:

  1. Bardzo elegancka szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękna szarlotka! I do tego jeszcze z gruszkami *.*
    Także posiadam swój ulubiony przepis, ale kawałka tego ciacha bym nie odmówiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciacha :)
    Pyszna szarlotka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wyszła kolosalnie wysoka 😱
    Ale smaczna 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysokość zależy od rodzaju jabłek, przynajmniej tak mi się wydaje :-) Dobrze, że nie wyszła za niska, bo to z kolei denerwujące ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam. Czy można poprosić o dokładna mase np. w kg lub g jakbłek ?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.