piątek, 2 października 2015

Kotleciki z soczewicy tuńczyka i fety

Soczewica coraz częściej jest wykorzystywana jako bogaty w białko zamiennik mięsa. W połączeniu z tuńczykiem i fetą jest smaczną alternatywą także dla piątkowej panierowanej ryby. Kotleciki z soczewicy podane z sosem grzybowym albo czosnkowo-jogurtowym to szybki sposób na smaczny obiad.

Składniki na 12 kotlecików:
  • 100 g soczewicy
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Soczewicę ugotować wg przepisu na opakowaniu, odsączyć i wystudzić. Tuńczyka odsączyć (zawsze wybieram tuńczyka w kawałkach - to mięso wyższej jakości, a nie jakieś rozdrobnione odpadki). Wszystkie składniki dobrze wymieszać i doprawić. Dłońmi zwilżonymi zimną wodą uformować niewielkie płaskie kotleciki średnicy mniej więcej 4 cm. Kotleciki panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym oleju.





2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.