wtorek, 29 grudnia 2015

Makowiec na kruchym spodzie



Wobec makowca na kruchym spodzie mam bardzo konkretne oczekiwania – ciasto ma być tylko tłem, a masa makowa powinna być spójna i smaczna. Niby niewiele, a jednak :) Makowiec, który proponuję spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :)
Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy.

Składniki na ciasto (blaszka 25 x 35 cm):
  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny (250 g)
  • 1 łyżka smalcu (można pominąć)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru (najlepiej trzcinowy)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 żółtek
Składniki na masę makową:
  • 600 g maku
  • 1 litr mleka
  • 150 g masła
  • 75 g mąki tortowej
  • 7 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki olejku rumowego
  • 2 łyżeczki olejku migdałowego
  • bakalie: siekane orzechy, rodzynki, skórka pomarańczowa itp.
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 białko (pozostałe z przygotowania ciasta)
  • 100 g cukru pudru
  • Sok z plasterka cytryny

Dzień przed pieczeniem ciasta mleko zagotować i zalać nim mak. Na drugi dzień odcedzić, a jeśli mak nie był mielony, zmielić 3 razy.

Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami, do 2/3 wysokości boków) wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Przygotowanie masy makowej:
Całe mleko zagotować i zalać nim mak. Gotować razem 3 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie całość odstawić na około 3h, żeby mleko się wchłonęło, a mak napęczniał. Po tym czasie odcedzić ewentualny nadmiar płynu. Mak mielimy 3 razy.
Żółtka oddzielamy od białek i razem z cukrem miksujemy na jasną i puszystą masę, dodając pod koniec miksowania olejek migdałowy i rumowy. Dalej miksując dodajemy po łyżce zmielonego maku. Do masy dodajemy i miód i roztopione, przestudzone masło. Nadal miksując dodajemy kakao i mąkę. Do masy makowej dodajemy bakalie i mieszamy łyżką. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, a ubite dodajemy do masy makowej i całość delikatnie mieszamy.

Na podpieczone ciasto wysypujemy 2 łyżki kaszy manny i wylewamy masę makową. Na masę makową ścieramy na dużej tarce pozostałe schłodzone ciasto i pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół).



Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki lub woreczka cukierniczego na wierzchu ciasta robimy lukrem zygzaki.


Przepis bierze udział w akcji:

Świąteczne słodkości! 2015

8 komentarzy:

  1. Mniam ... super pomysł na makowiec. Ja zrobiłam w tym roku taką tradycyjną roladę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię makowiec zawijany w cieście drożdżowym, ale tym razem nie miałam czasu na tę zabawę :)

      Usuń
  2. Tak jak nam się wydawało, że makowców mamy już dosyć, tak na tego byśmy się jeszcze skusiły :D Uwielbiamy jak jest dużo maku :P

    OdpowiedzUsuń
  3. W opisie robienia masy nie ma wzmianki co z mlekiem. Domyślam się żę mlekiem trzeba zalać mak - ale ile czasu w zalewie takiej trzymać? Czy to całe mleko zostaje do zrobienia masy? Czy jak wybiorę mak gotowy zmielony w puszce to również mleko jest potrzebne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wyłapanie "dziury" :) Jak postąpić z mlekiem dopisałam w tekście. Gotowego maku w puszce nie trzeba już parzyć, więc mleko i cały etap są zbyteczne. Natomiast mak parzymy bez względu na to, czy jest mielony, czy nie. Mielony wystarczy odsączyć. Niemielony, po sparzeniu, trzeba jeszcze zmielić :)

      Usuń
  4. robiłam,wyszedł rewelacyjny, nie sypie sie ladnie wyrosl jest przepyszny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za komentarz. Cieszę się, że makowiec smakował :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń