niedziela, 27 grudnia 2015

Miodownik kajmakowy


Miodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast i w ostatni dzień nie ma czasu na pieczenie wszystkich. To jedno można, a wręcz należy, przygotować wcześniej :)

Składniki na blaszkę wielkości 25 x 35 cm:

Ciasto:
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
Warstwa mleczna:
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Warstwa kajmakowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej (w temperaturze pokojowej)
Warstwa orzechowa:
  • 300-400 g orzechów włoskich
  • 50 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy z sodą i siekamy z pokrojonym na kawałki masłem. Dodajemy cukier, miód i jajka. Zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy je na 3 części.
Przed pieczeniem przygotowujemy warstwę orzechową, ponieważ wyłożymy ją na jedno z przygotowanych do pieczenia ciast.

Przygotowanie masy orzechowej:
Orzechy wrzucamy do niewielkiej głębokiej metalowej miski i siekamy siekaczem do ciasta. Dzięki temu unikniemy żmudnego siekania i bałaganu. Masło roztapiamy z miodem i dodajemy posiekane orzechy i cukier.



Pieczenie ciasta:
Każdą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na foremkę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Ja ciasto rozwałkowuję mało dokładnie, ponieważ dopiero w foremce, przy użyciu małego wałka, ciasto dopasowuję do foremki.
Jeśli nie macie 3 takich samych foremek, możecie użyć tej samej. Aby zaoszczędzić czas (nie czekać, aż foremka wystygnie i nie bawić się z ciastem 3 razy) polecam przygotować pierwszy placek i wyciągnąć go razem z papierem na deskę, potem wyłożyć foremkę drugim ciastem i również wyciągnąć je razem z papierem na deskę, a upiec dopiero trzeci placek. W ten sposób od razu po upieczeniu pierwszego placka drugie ciasto można włożyć do foremki i upiec. Na trzeci placek przed pieczeniem wykładamy masę orzechową!
Placki kolejno pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka góra-dół) przez około 10 minut. Studzimy.



Przygotowanie kremu mlecznego:
Zagotowujemy mleko, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Studzimy. Miękkie masło miksujemy z cukrem i ekstraktem waniliowym, dodając po łyżce zimną kaszę mannę.

Na pierwszy placek wykładamy masę mleczną. Przykrywamy ją drugim plackiem, na który wykładamy kajmak z puszki. Całość przykrywamy trzecim plackiem z masą orzechową. Odstawiamy w chłodne miejsce.





Ciasto na bazie przepisu STĄD

Przepis bierze udział w akcji:
Świąteczne słodkości! 2015


16 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! Moja ciocia zrobiła na Wigilię podobny, ale miał gluty w masie mlecznej;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie takich nie było :)
      To kwestia chłodzenia masy (nie trzeba czekać, aż zaschnie, wystarczy, że wystygnie :)) i dobrego zmiksowania. Pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. Ha, ha, ha

      Usuń
  2. Właśnie wczoraj miałyśmy okazję zjeść taki miodownik. No może nie wiemy czy był zupełnie robiony tak jak ten ale wyglądał bardzo podobnie i był mega pyszny ;) Smakował nam najbardziej ze wszystkich ciast na stole (a konkurencję miał sporą) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak cudnie wygląda! :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Miodownik to jedno z moich ulubionych ciast. Twój wygląda bajecznie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje również, w parze z kajmakowym ciastem. Najlepiej!

      Usuń
  5. Cudowne ciasto. Niezwykle apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. WITAM ! Nominowałam ten blog do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy i dalszej nominacji :) Pozdrawiam Kuchnia Paulettes :)

    www. paulettes17.blogspot.no

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) W wolnej chwili zapoznam się z celem i zasadami tej zabawy :)

      Usuń
  7. Mało kiedy się spotyka tak pięknie upieczony i przełożony miodownik :) myślę że będę częściej do pani zaglądać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam na kiermasz. Musieliśmy spróbować. Pychota. Teraz trzeba zrobić drugi, bo niewiele zostało 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha zawsze jest ryzyko :D Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.