wtorek, 29 grudnia 2015

Sos tatarski mojej mamy



Sos tatarski to ciekawa sałatka. Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od zawsze sos tatarski przygotowuje się z korniszonów, marynowanych grzybów (oba składniki w równych ilościach) oraz jajek. Do sosu tatarskiego mama dodawała zawsze majonez i śmietanę oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany nie było wiele, dlatego sos tatarski to u nas tak naprawdę sałatka. Ogórki, grzyby i jajka powinny być pokrojone w kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu, ogórki i grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki czemu zamiast poświęcić temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam też jogurtem naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu tatarskiego.

Składniki (orientacyjne):
  • 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie)
  • 1 litrowy słoik grzybów marynowanych
  • 6 jajek
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Jajka gotujemy i kroimy w kosteczkę. Korniszony i grzyby również drobno kroimy, lub siekamy osobno w malakserze. Jeśli grzyby marynowane są z marchewką, również ją siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki mieszamy, dodać majonez, jogurt oraz sól i pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony.



Sos tatarski – sos zimny na bazie sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami: ziołami i warzywami marynowanymi w occie.

Sos tatarski sporządza się z majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko ugotowanego na twardo jaja i jego posiekane białko oraz drobno posiekany szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno. Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat sosu tatarskiego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski



6 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. A powiemy szczerze, że nigdy takiej sałatki nie jadłyśmy, jakoś u nas się jej nie robi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na bogato! Uwielbiam sos tatarski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię od lat taki sam, tylko składniki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodoaję szczypior lub dymkę. PYCHA !!! Zawsze gości na Wielkanoc i Boże Narodzenie do zimnych mięs,wędlin i ryb. POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.