wtorek, 19 stycznia 2016

Domowe klopsiki w sosie pomidorowym


Jednym z najbardziej klasycznych polskich obiadów podawanych na co dzień są klopsiki w sosie pomidorowym z tłuczonymi ziemniakami. Danie banalne, ale jednocześnie bardzo smaczne. Przygotowanie delikatnych, miękkich klopsików jest bardzo proste, ale z pewnością znajdą się osoby, które ich nie robiły, albo takie, które nie były zadowolone z efektu gotowania. Dlatego dzisiaj na blogu przepis na domowe klopsiki w sosie pomidorowym na beszamelu.
Przede wszystkim klopsiki podawane w sosie będą delikatniejsze i lżejsze, a przy okazji mniej kaloryczne, jeśli zamiast je smażyć, ugotujemy je w bulionie. Gotowanie powinno trwać krótko, żeby mięso pozostało zwarte i nie straciło swojego smaku.
Drugą kwestią, która ma wpływ na konsystencję klopsików, jest bułka tarta, a konkretnie jej brak. Do mięsa wystarczy dodać jajko oraz namoczoną i odciśniętą bułkę tartą (i oczywiście dodatki), aby było odpowiednio zwarte. Dodanie bułki tartej sprawia, że klopsiki stają się twardsze i bardziej suche, a nie o to przecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom zapewnia również masło, na którym podsmaża się cebulkę. Tak przygotowane mięso po ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych.

Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często gości na moim blogu. Pozdrawiam! :)

Składniki na około 24 klopsiki:

  • 500 g zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego lub wieprzowego
  • 1 sucha bułka
  • 1,5 szklanki mleka do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka do obtaczania
  • około 1,5 litra bulionu do gotowania klopsików (może być z kostki)

Bułkę namaczamy w mleku, a kiedy zmięknie, odciskamy. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na maśle. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę z masłem ,doprawiamy całość solą oraz pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Do płytkiej miseczki wsypujemy kilka łyżek mąki. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy po łyżce mięsnej masy i formujemy klopsiki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdy klopsik obtaczamy w mące i jeszcze raz formujemy w dłoniach.


Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem i delikatnie wrzucamy po kilka-kilkanaście kulek, mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia klopsików gotujemy je jeszcze około 7 minut od czasu do czasu delikatnie mieszając. Nie gotujemy dłużej niż to potrzebne. Ugotowany klopsik powinien po przekrojeniu mieć jednolity kolor. Klopsiki wyciągamy z bulionu łyżką cedzakową.


Sos pomidorowy na beszamelu

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

W garnku z grubym dnem na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, żeby się nie przypaliło. Cały czas mieszając wolno dolewamy mleko. Dodajemy sok pomidorowy, przecier pomidorowy i doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową i cukrem. Gotujemy do lekkiego zgęstnienia często mieszając. Gdyby sos był zbyt gęsty, można go rozrzedzić sokiem pomidorowym. Doprawienie sosu zależy od upodobań – jedni wolą bardziej słodki, inni pikantny.
Do gotowego sosu wkładamy klopsiki i gotujemy razem kilka minut.


7 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.