niedziela, 31 stycznia 2016

Grissini – paluszki chlebowe



Grissini to chrupiące paluszki chlebowe pochodzące z północy Włoch. Mogą stanowić przystawkę, albo dodatek do innych dań. Grissini można kupić w sklepie, ale… po co? :) Bardzo łatwo je przygotować, a dodając do ciasta ulubione przyprawy można upiec paluszki o naszym ulubionym ziołowym aromacie. Proponuję 2 wersje grissini – wersję klasyczną i grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano. Przepis pochodzi z książki A. Manning „Wypieki”, którą swoją drogą bardzo polecam.


Składniki na 26 paluszków grissini:

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka do posmarowania miski
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta drobnego cukru

Do dużej miski wlewamy wodę, dodajemy cukier i po wymieszaniu dodajemy drożdże. Odstawiamy na 5-6 minut, do spienienia. Do miski z drożdżami przesiewamy mąkę i dodajemy sól oraz oliwę. Przez kilka minut wyrabiamy ciasto – ma być gładkie i elastyczne. Na dno miski wlewamy łyżkę oliwy i rozprowadzamy ją po ściankach naczynia. Wkładamy wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Potrwa to około 1,5 godziny.

Kiedy ciasto wyrośnie jednym uderzeniem pięści pozbawiamy je zgromadzonego dwutlenku węgla, wyciągamy na blat oprószony lekko mąką i rozwałkowujemy na prostokąt wielkości mniej więcej 22x34 cm. Ostrym nożem kroimy ciasto w szerz na 26 pasków. Z każdego paska toczymy niezbyt cienki wałeczek długości około 26 cm. Wałeczki powinny być zbliżonej wielkości, żeby mogły się równo upiec.




Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (grzałka góra-dół). Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nich paluszki. Pieczemy do zrumienienia (u mnie zajęło to 18 minut). Studzimy na kratce.


Grissini z parmezanem, czosnkiem i oregano


 Składniki na 26 paluszków grissini:

  • 225 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 5 g suszonych drożdży
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka do posmarowania miski
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • duża szczypta drobnego cukru
  • 150 g startego parmezanu (1,5 szklanki)
  • 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki suszonego oregano

Grissini z parmezanem czosnkiem i oregano przyrządzamy tak samo, jak grissini klasyczne dodając do ciasta przygotowany ser z czosnkiem i oregano razem z mąką.






12 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł, zapisuję sobie ten przepis, w wolnym czasie mam zamiar je przygotować, kocham włoską kuchnię. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma to jak domowe przekąski :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że jadłam raz kupowane, ale wolę domowe - przynajmniej wiem, co w nich jest :)

      Usuń
  3. Uwielbiam je, są wyśmienite. Takie proste, ale wciągające :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A my wczoraj robiłyśmy paluchy na słodko i też wyszły przepyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Znakomite i smakowite paluszki :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.