środa, 13 stycznia 2016

Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy


Kruche ciastka drożdżowe z marmoladą moja mama piekła odkąd pamiętam. Jako mała dziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :)
Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają.
Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą zaskoczeni, że to nie są ciastka z cukierni :)

Składniki na około 50-60 sztuk:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 230 g margaryny (niecała kostka)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 35 g świeżych drożdży (1/3 małej kostki)
  • 1 szklanka śmietany (18%)
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g marmolady brzoskwiniowej (lub innej)
Do posmarowania:
  • 1 białko
  • kilka łyżek cukru

Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę cukru i ucierać razem aż drożdże zamienią się w płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło.






Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2-3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o boku około 6 cm.
Białko roztrzepać widelcem.
Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość marmolady i posmarować białkiem 2 przeciwległe rogi każdego kawałka (używam do tego celu pędzla). Posmarowane białkiem rogi połączyć ze sobą lekko dociskając. Każde ciastko z wierzchu posmarować białkiem i zamoczyć w cukrze posmarowaną strona. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170-180 stopni (grzałka góra-dół) około 15 minut. Warto wyciągnąć jedno ciasto i ostrożnie spróbować, czy jest upieczone. Ja wolę ciastka niezbyt przypieczone, więc ich pilnuję.

Ponieważ ciastek wychodzi dużo warto przygotować sobie dwie blaszki i piec w nich ciastka na przemian nie wymieniając papieru.






12 komentarzy:

  1. ciekawe ciasteczka, zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używam margaryny. Czy te ciastka wyjdą, gdy użyję masła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wyjdą również na maśle. Ja jakoś z przyzwyczajenia robię wg "starej receptury" :)

      Usuń
  3. Oj, to się cieszę :). Dziękuję :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak pięknie...
    Ja niestety nie jestem "mocna" w pieczeniu ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudowne ciasteczka! Wyglądają niezwykle smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. W dzieciństwie tata zawsze kupował na kg kruche ciastka z cukrem i razem się nimi zajadaliśmy :) Ale takie z marmoladą muszą komponować się cudowanie :D No i piękny mają kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Если бы был перевод

    OdpowiedzUsuń
  8. Если бы был перевод

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. В правом верхнем углу выберите "TRANSLATE" и доступные языки, выберите "rosyjski". Предоставление будут переведены :) Pozdrawiam!

      Usuń