poniedziałek, 18 stycznia 2016

Płomyki - kruche ciastka z jabłkami


Płomyki to kruche ciastka o oryginalnym kształcie i smacznym jabłkowym nadzieniu. Ich wykonanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Przepis zaczerpnęłam z bloga Oksany Borisowej  i wprowadziłam do niego nieznaczne zmiany, które ułatwiły mi pracę.



Składniki na około 40 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 120 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub kilka kropelek olejku waniliowego)
  • skórka otarta z cytryny
Nadzienie:
  • 1 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru (lub 5 jeśli jabłka są kwaśne)
  • cynamon wg uznania
  •  2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 30 ml wody
Dodatkowo:
  • cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, dodać miękkie masło i posiekać. Następnie dodać cukier, jajka, wanilię, skórkę z cytryny i mleko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, spłaszczyć je i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę (w zamrażalniku wystarczy 10 minut).

Przygotowanie nadzienia: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagotować, a następnie dusić na małym ogniu na patelni ceramicznej lub w garnku z grubym dnem. Nadmiar płynu musi odparować, żeby nadzienie nie wypłynęło z ciastek.

Stolnicę lekko wysypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 mm i wyciąć z niego pasy szerokie na około 12 cm. Każdy pas podzielić na trójkąty, a każdy trójkąt naciąć w 4 miejscach – jak na zdjęciu.
Na każdym ciastku umieścić łyżeczkę nadzienia i zawinąć najpierw lewy koniec w prawo, a później prawy koniec w lewo (lub odwrotnie :))



Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15-18 minut w temperaturze 175 stopni C (grzałka góra-dół). Wystudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.




15 komentarzy:

  1. Ależ te ciastka są śliczne. Przepis zapisany do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosna, dziękuję :)
    Agnieszko, będę czekała na Twoja opinię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie przepis i zabieram go. Pewnie nawet dzis to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow naprawdę świetnie wyglądają a wydają się na pierwszy rzut oka tak trudne do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają niesamowicie efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prześliczne te ciasteczka. Na pewno pyszne też...

    OdpowiedzUsuń
  7. Źle mi się wstawił komentarz i musiałam usunąć z poprzedniego miejsca.. Ale... Zrobiłam je w końcu! :) Bardzo smaczne i super wyglądają, troszkę zmieniłam ciasto i dałam inne nadzienie, efekt tutaj: http://www.wilczkowyswiat.pl/2016/02/kruche-ciastka-z-wisniami.html
    przepraszam za linka, ale chciałam dokładnie pokazać jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasteczka przepyszne, zwłaszcza farsz, dziękuję za przepis. Jedynym problemem okazało się wycięcie nacięć na ciasteczkach za pomocą nożyka- bez radełka ani rusz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że ciasteczka smakowały, a radełko zawsze warto mieć pod ręką :)

      Usuń
  9. Oj dawno nie robilam🤔 Jutro będą, na dzień Babci i Dziadka❣️

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.