wtorek, 2 lutego 2016

Kandyzowana skórka grejpfruta



Kandyzowana skórka grejpfruta to przysmak dla wielbicieli tych specyficznych słodko-gorzkich owoców. Można jej używać jako składnik bakalii do keksów, jako dekorację do ciast lub jako małe co nieco do podjadania. Oryginalnie kandyzowanie polega na smażeniu owoców, lub ich części, w coraz bardziej słodkim syropie cukrowym. Przepis, na który trafiłam w książce „Babeczki na słodko” upraszcza ten proces i sprowadza go do trzykrotnego obgotowywania kawałków skórki grejpfruta w celu pozbycia się ewentualnych zanieczyszczeń, a także osłabienia specyficznej goryczki. Następnie skórki gotowane są w syropie cukrowym, studzone w nim, a po odcieknięciu, obtaczane w cukrze. Ten sposób kandyzowania sprawia, że skórki są słodkie, ale jednocześnie zachowują swój specyficzny mocny aromat i smak.

Składniki na około 1 szklankę kandyzowanych skórek:
  • skórka z 1 grejpfruta
  • 500 g cukru


Skórkę na grejpfrucie nacinamy na krzyż i ściągamy. Nie odcinamy białych części. Skórki kroimy w paski (wg książki 1 x 3 cm).




W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Skórki wrzucamy do wrzątku i gotujemy 4 minuty, po czym odcedzamy je na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Proces powtarzamy jeszcze 2 razy zagotowując za każdym razem świeżą wodę. Następnie w garnku zagotowujemy około 350 ml wody i wsypujemy 400 g cukru. Dodajemy skórki pomarańczy i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Garnek ściągamy z ognia i pozwalamy skórkom wystygnąć w syropie. Wystudzone skórki układamy na kratce i pozwalamy im odcieknąć i lekko zastygnąć (około 2 godziny). Następnie skórki lekko obtaczamy w pozostałym cukrze i jeszcze raz układamy na czystej suchej kratce do zastygnięcia. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.





Zapraszam na cytrusowe muffinki z wykorzystaniem kandyzowanej skórki grejpfruta :)

5 komentarzy:

  1. Choć uwielbiamy cytrusy to bardzo nie lubimy przepisów z wykorzystaniem ich skórek :P Jakoś nie możemy się po prostu przekonać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie potrzebowałam takiego pomysłu,wyrzuciłam ostatnio za dużo skórek z cytrusów, od dzisiaj wykorzystam je jako bakalie do piernika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie uprzedzam, że z jednej skórki wychodzi naprawdę dużo kawałków - około 1 szklanki. W podanej ilości cukru powinno się udać za jednym razem przygotować skórki z 2-3 dużych owoców. Powodzenia :)

      Usuń
  3. Wspaniałe porady :) już także sobie przyrządzam takie bakalie :) dziękuję bardzo <3

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.