niedziela, 14 lutego 2016

Migdałowce - kruche ciasteczka



Migdałowce to kruche ciasteczka aromatyzowane olejkiem migdałowym. Wyglądają nieco inaczej niż typowe ciasteczka, ale to mój ulubiony wykorzystywany już do innych wypieków przepis, który na potrzeby tego pomysłu lekko zmodyfikowałam. Gotowe ciasto podzieliłam na 2 części i do jednej z nich dodałam kakao. Rozwałkowane ciasta pokroiłam na pasy o różnej szerokości i ułożyłam je w dość przypadkowy sposób. Po schłodzeniu ciasto pokroiłam na ciasteczka. Na koniec trochę roztopionej czekolady i gotowe :)




Składniki na około 30 sztuk:
  • 400 g mąki
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 100 g cukru podru
  • 2 jajka
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g czekolady mlecznej
  • czekoladowa posypka
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z mąką, a następnie siekamy nożem.
Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier puder oraz olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao ponownie wyrabiając. Każde ciasto osobno lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Każdą część osobno rozwałkowujemy cienko na stolnicy lekko wysypanej mąką. Tniemy w pasy nie szersze niż 5 cm. Pasy układamy na sobie i dociskamy, żeby ciastka po upieczeniu nie rozwarstwiły się. Całość owijamy folią, jeszcze raz dociskamy ciasto u góry i dociskamy również boki. Wstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę.



Schłodzone ciasto kroimy na ciastka nie grubsze niż 1 cm, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez kilkanaście minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciastka studzimy.


Ciasteczka układamy na kratce. Czekoladę rozpuszczamy w małej blaszanej miseczce umieszczonej w garnku z gotującą się wodą. Ciekłą czekoladę nakładamy łyżką na jeden bok ciasteczek. Dekorujemy ją czekoladową posypką.






Na bazie tych samych składników polecam również:
  

oraz





12 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.