sobota, 6 lutego 2016

Pałki z kurczaka pieczone w folii


Choć lubię gotować, bywa że przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad.
Pomysł na to danie (z minimalnymi zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste.

Składniki:
  • 10 pałek z kurczaka
  • 8 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 3 ząbki czosnku - posiekane
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • pieprz, sól

Pałki z kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
W dużej misce łączymy olej, sos sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego na Zipper, jeszcze raz dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Od czasu do czasu obracamy worek. Marynować można również w przykrytej folią spożywczą misce, ale moim zdaniem w zamkniętym worku marynowanie jest skuteczniejsze, a obracanie mięsa w trakcie marynowania łatwiejsze.

Kiedy minie co najmniej 3 godziny pałki przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do środka 2-3 łyżki marynaty i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw wkładamy do dużego naczynia do zapiekania (na tyle dużego, by pałki leżały płasko, a nie jedna na drugiej) i nakłuwamy go w kilku miejscach.

Do pozostałej marynaty dodajemy posiekany świeży czosnek oraz sól (1/2 płaskiej łyżeczki) i obtaczamy w niej ziemniaki pokrojone na mniejsze części.  Ziemniaki razem z marynatą przekładamy do drugiego foliowego rękawa, który również zawiązujemy z obu stron, ale nie nakłuwamy. Rękaw kładziemy w naczyniu żaroodpornym obok pałek.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. W połowie pieczenia worek z ziemniakami obracamy.




3 komentarze:

  1. Do tego ziemniaczki i jest przepyszny sycący obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często robię pałki lub skrzydełka z ziemniakami w piekarniku. Uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ostatnio wg tego przepisu i wyszły boskie. Mięso było naprawdę pyszne, bardzo miękkie. A ziemniaki boskie! Polecam i jutro znowu robię :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.