sobota, 20 lutego 2016

Zacna zupa wiejska


Jest taki typ zup, które nazywam zupami męskimi ze względu na ich sycące składniki, a w szczególności mięso w różnej postaci. I taka właśnie jest zacna zupa wiejska, w której króluje groch oraz wędzonki. Zupa jest sycąca, smaczna i prosta w przygotowaniu. Jest to danie kuchni podkarpackiej z regionu przeworskiego, a przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Składniki dla 6-8 osób:
  • 400 g grochu łuskanego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek mięsa wędzonego (żeberko, boczek, ogonówka)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 4 kapelusze suszonych grzybków
  • majeranek, cząber, sól, mielony pieprz.
Składniki na zasmażkę: średniej wielkości cebula, dwie łyżki smalcu lub masła i 1 łyżka mąki.


Groch płuczemy i zalewamy na noc wodą. Następnego dnia gotujemy groch w tej samej wodzie, w której się moczył.
Mięso, włoszczyznę, suszone grzyby zalewamy wodą (ok. 1 litr) i gotujemy aż będą prawie miękkie. Wyciągamy i kroimy w kostkę. Wszystko wkładamy z powrotem do wywaru i stawiamy na niewielkim ogniu. Doprawiamy. Dodajemy przygotowaną zasmażkę i gotujemy kilka minut. Przyprawiamy ziołami według upodobania.




5 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.