środa, 23 marca 2016

Ciastka z kawałkami czekolady


Ciastka z kawałkami czekolady w smaku bardzo przypominają ciastka Pieguski. Można je przygotować z dodatkiem chipsów z czekolady lub wykorzystując zwykłą czekoladę pokrojoną na kawałki. Ciastka są bardzo smaczne, a ich słodycz zależy od użytej czekolady – gorzkiej, mlecznej albo białej.

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mała szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka chocolate chips lub 1 czekolada (gorzka lub mleczna)

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta wbijamy po jednym jajku oraz dodajemy ekstrakt waniliowy i nadal miksujemy. Do ciasta dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy czekoladę i mieszamy delikatnie.

Niewielkie porcje ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można do tego wykorzystać metalową obręcz (średnicy ok. 5 cm), żeby ciastka miały mniej więcej zbliżony kształt i wielkość. Wierzch ciastek lekko spłaszczamy. Ciastka rosną na boki w trakcie pieczenia, więc nie mogą być ułożone zbyt blisko siebie.


Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy około 12 minut. Ciastka przed ściągnięciem z blaszki muszą przestygnąć.




6 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.