wtorek, 15 marca 2016

Kapusta na żeberkach


Kapusta ugotowana na wywarze z żeberek i duszona z kawałkami mięsa to sprawdzony sposób na smaczny, treściwy obiad. Najlepiej smakuje podana z ziemniakami okraszonymi masłem.

Składniki:
  • 750 g kapusty kiszonej
  • 1 kg żeberek mięsnych
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 kostka rosołowa

Żeberka myjemy, osuszamy, kroimy wzdłuż kości, wkładamy do garnka. Dodajemy 4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy i płaską łyżkę soli. Zagotowujemy, dodajemy kostkę rosołową i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny. Kiedy mięso jest już miękkie wyciągamy je żeby przestygło, a wywar odcedzamy i zachowujemy. Mięso obieramy od kości.

Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i dobrze odciskamy, a następnie kroimy. Kapustę wkładamy do garnka z grubym dnem, podlewamy wywarem z żeberek, dodajemy liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego i dusimy do miękkości dolewając w razie potrzeby wywar.

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cebulę. Kiedy lekko zmięknie dodajemy mięso z żeberek i chwilę razem smażymy. Całość dodajemy do miękkiej kapusty, solimy i pieprzymy do smaku. Dusimy razem przez kilka minut. Kapusta najlepiej smakuje na drugi dzień, podsmażona na patelni.




7 komentarzy:

  1. Marzę o takiej! Jadłam w w Zakopanem (3 dni pod rząd) i nie mogę o niej zapomnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszna, aromatyczna i bardzo pożywna kapustka. Na sam widok ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakbyśmy mogły jeść kapustę kiszoną to zjadłybyśmy jej chyba z tonę :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam smak żeberek w kapuście. Tak robiła ją moja mama :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam pysznie, uwielbiam takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na taką pogodę idealna potrawa :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.