niedziela, 15 maja 2016

Młoda kapusta z pieczarkami i tymiankiem


Na młodą kapustę w sklepach czekam cały rok. Najczęściej przygotowuję z niej podkarpacką młodą kapustę na słodko. Bardzo lubię też kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi.

Składniki dla 2-3 osób:
  • 1 młoda kapusta
  • 2 młode większe marchewki
  • 12 pieczarek
  • ½ szklanki zielonego groszku (mrożonego)
  • 2 szklanki bulionu (może być z kostki lub można go zastąpić wywarem z warzyw)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku


Marchewkę obrać, pokroić w grube plasterki, a te z kolei na ćwiartki. Pieczarki umyć i pokroić w ósemki. Kapustę drobno poszatkować.


Do dużego garnka z grubym dnem wlać bulion, dodać łyżkę oleju i całość zagotować. Zmniejszyć ogień i dodać marchewkę i pieczarki. Po 10 minutach dodać kapustę i groszek. Całość dusić około 15 minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kapusta zmięknie, dodać tymianek oraz sól i pieprz. Gotować jeszcze kilka minut. Kapustę warto przygotować wcześniej, ponieważ z czasem zyskuje na smaku.




Zapraszam również na:












4 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.