poniedziałek, 20 czerwca 2016

Podkarpacka pieczona karkówka


Jeżeli szukacie przepisu na miękką, soczystą karkówkę do obiadu lub smaczne domowe mięsko do kanapek, to dobrze trafiliście :) Mój przepis, rodem z Głogowa Małopolskiego* (tak, to na Podkarpaciu, nie w Małopolsce :)), jest prosty i nie wymaga wiele pracy, jednak wymaga… upływu czasu. Mięso przed krótkim pieczeniem moczy się w specjalnej zalewie i co 12 godzin zagotowuje się je na chwilę (w sumie 5 razy). Dzięki tej procedurze cały aromat i smak z zalewy przechodzi do mięsa, które staje się miękkie i soczyste. Potem wystarczy je wstawić do piekarnika na 15 minut i gotowe.
Aby mięso było gotowe na obiad jego przygotowywanie trzeba zacząć 2 dni wcześniej rano, by ostatnie zagotowanie również wypadło rano.


Składniki:
  • 1,5 – 2 kg karkówki
na zalewę:
  • 2 l wody
  • 1 i ½ łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1⁄2 szklanki mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 ziarenko jałowca
  • 3 łyżki oleju
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1–2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki majeranku
  • 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej)
Mięso myjemy i osuszamy.
Mieszamy składniki zalewy z wodą, zagotowujemy i studzimy. Mięso wkładamy do zalewy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut, przykrywamy i odstawiamy na 12 godzin. Czynność tę powtarzamy jeszcze 3 razy. Następnie wyciągamy mięso z zalewy, układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzałka góra-dół). Podajemy na ciepło z sosem, lub na zimno, jako dodatek do chleba. Po wizycie karkówki w lodówce jest ona znacznie bardziej zwarta niż na zdjęciach i można ją kroić na cieniutkie plasterki.


*Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni”.





13 komentarzy:

  1. Jakbyśmy taki plaster dały naszemu Tacie do kanapeczki to cieszyłby się jak dziecko :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowicie wygląda ta karkóweczka. Trochę przy niej pracy, ale zapewne smak i aromat wynagradza czas oczekiwania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smakowicie, czemu służy mąka pszenna dodana do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis nie jest mojego autorstwa i mogę tylko zgadywać, że chodzi o lekkie zagęszczenie zalewy, dzięki czemu pozostaje ona w większym stopniu na karkówce, co z kolei wzbogaca smak, kolor i konsystencję skórki po upieczeniu. Sama zalewa wyglądem i zapachem przypomina trochę żurek śląski :)

      Usuń
  4. Już sam wygląd sprawia, że za chwilę pobiegnę do sklepu po karkówkę. Wygląda pięknie a smakuje na pewno jeszcze lepiej. Wypróbuję niebawem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czyli gotujemy po 10 minut ( od momentu zagotowania)co 12 godzin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jest :) Zagotowujemy i gotujemy 10 minut. I powtarzamy to co 12h. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  6. GOTUJEMY 10 MINUT I WKŁADAMY DO LODÓWKI I ZA 12 GODZIN ZNÓW 10 MINUT, I TAK W KÓŁKO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sumie czynność zagotowywania wykonujemy 4 razy. Całość stygnie kilka godzin, więc nie wstawiamy do lodówki.

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.