piątek, 15 lipca 2016

Ciasto Środek lata


Ciasto Środek lata to miękkie wilgotne kruche ciasto z bezą i nadzieniem z jagód i wiśni. Łatwo je przygotować i jest naprawdę smaczne. Połączenie wiśni i jagód bardzo pasuje do słodkiej, delikatnej bezy. Po wstawieniu do lodówki kruche ciasto staje się zwarte i mniej się kruszy, jednak najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej – jest miękkie, delikatne i słodkie.

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:
  • 330 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1/ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g cukru
  • 300 g masła
  • 6 żółtek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj)
  • 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta
Nadzienie:
  • około 20 wiśni (umyte i pozbawione pestek)
  • 350 g jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
Beza:
  • 6 białek z dużych jaj (lub 7 z mniejszych jaj)
  • 300 g cukru
  • małą szczypta soli

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia przesiewamy do większej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki razem z cukrem. Wszystko razem siekamy dodając po kilku minutach żółtka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć szybko je zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół).

Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę. Lekko uklepujemy żeby nie było dziur i żeby boki były trochę wyższe (wystarczy 1 cm). Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 minut.

Wiśnie obsypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i łyżką kaszy manny. Delikatnie mieszamy. To samo, choć w osobnej miseczce, robimy z jagodami.
Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika (piekarnika nie wyłączamy), obsypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy na nim wiśnie. Między wiśnie wysypujemy jagody.


Do miski z białkami dodajemy odrobinę soli i miksujemy. Po kilku minutach po 1 łyżce zaczynamy dodawać cukier. Miksujemy do czasu aż cukier się skończy, a beza będzie gęsta i gładka. Gotową bezę wykładamy na owoce, lekko wyrównujemy wierzch i całość wstawiamy do piekarnika. Przez 20 minut ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C, a następnie temperaturę obniżamy do 60 stopni i pieczemy ciasto kolejne 20 minut.


4 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.