niedziela, 3 lipca 2016

Cukinia duszona z kiełbasą


U mnie w domu dania jednogarnkowe sprawdzają się najlepiej, ponieważ często muszę je przygotowywać dzień wcześniej. Cukinia duszona z kiełbasą, ziemniakami i papryką to smaczny i prosty letni obiad, który jest równie smaczny w dniu przygotowania, jak i po podgrzaniu. To danie kompletne, które nie wymaga dodatków. A przy okazji jest to danie kuchni podkarpackiej, więc podwójnie zachęcam :)

Składniki:
  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 250 g kiełbasy,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 pęczek zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki oleju,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1⁄2 szklanki wody lub bulionu,
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz i sól

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i rumienimy na nim cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy kiełbasę również pokrojoną w kostkę oraz pokrojoną w paski paprykę. Chwilę razem podsmażamy. Całość zalewamy wrzącą wodą lub bulionem i zagotowujemy. Wrzucamy ziemniaki pokrojone w grube krążki i dusimy pod przykryciem około 10 minut, po czym dodajemy cukinię również pokrojoną w grube plastry lub pół-plastry i dusimy razem kolejne 10 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane siekaną natką pietruszki.


Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni”.


7 komentarzy:

  1. Świetna propozycja! Ja jak robię danie jednogarnkowe to od razu na 2 dni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jest podobnie. A jak się zapomnę, to muszę jeszcze rozdawać jedzenie rodzinie :D

      Usuń
  2. Super danie jednogarnkowe, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. My zawsze robimy sobie wersję bez kiełbaski ale tacie jednak na obiad trochę jej podrzucamy xD Uwielbiamy takie dania :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.