niedziela, 17 lipca 2016

Placuszki z cukinii


Placuszki z cukinii to smaczna propozycja na letni obiad. Dodatek cebuli i czosnku sprawiają, że placuszki są aromatyczne i mają wyrazisty smak.

Składniki na około 20 małych placuszków:
  • 500 g cukini (2 średnie cukinie)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól
  • olej do smażenia

Cukinie myjemy i osuszamy. Razem ze skórką ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach, przekładamy na sito, solimy 1 płaską łyżeczką soli, mieszamy. Pozostawiamy na sicie na około 20 minut od czasu do czasu mieszając i odciskając cukinię. Na koniec jeszcze raz dobrze odciskamy.


Do cukinii dodajemy startą lub drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajka, jogurt i mąkę. Mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju nakładając po 1 łyżce ciasta. Podajemy gorące.


10 komentarzy:

  1. Ja właśnie smażę placki z cukinii.
    Bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszniutkie, uwielbiam placki z cukinii :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też takie lubimy ale częściej Mama robiła nam z dodatkiem jabłka i potem były idealne do maczania w cukrze pudrze :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, mam zamiar robić w tym tygodniu :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze na świecie! Mniam - boskie są! Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj mam w planach je zrobić! Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już wiem co będzie na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ostatnich dniach chyba wszyscy mamy ten sam dylemat - co zrobić z tymi pięknymi cukiniami? :)

      Usuń