środa, 31 sierpnia 2016

Buraczki pomorskie


Buraczki to moje ulubione warzywo. Będąc na Pomorzu poznałam ich nową odsłonę, która mnie zachwyciła. Niewielkie buraczki, ugotowane, obrane i pokrojone w ósemki, zostały zalane zalewą z wody, octu, cukru i soli. Idealne proporcje zalewy sprawiają, że buraczki nie tracąc słodyczy nabierają jednocześnie ostrości. Takie buraczki to nie tylko dodatek do obiadu, ale świetna baza do lekkiej sałatki, np. z rukolą, fetą i ziarnami słonecznika.

Składniki na 4 słoiczki 0,75 l:
  • 3 kg niewielkich buraczków zbliżonej wielkości
Zalewa:
  • 4 szklanki przegotowanej wody
  • 1 niepełna szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soli

Buraczki myjemy, zalewamy zimną wodą kilka centymetrów powyżej poziomu warzyw i gotujemy do miękkości. Kiedy widelec wbity w buraczki wchodzi miękko, wyłączamy gaz i odcedzamy warzywa. Po wystygnięciu buraczki obieramy ze skórki i kroimy w ósemki.
Buraczki wkładamy do wyparzonych słoików.

Przygotowanie zalewy:
Wodę (zimną), ocet, cukier i sól mieszamy razem.

Zalewę wlewamy do słoików z buraczkami i mocno zakręcamy. Dno garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki w taki sposób, żeby nie stykały się ze sobą i ze ściankami garnka i wlewamy zimną wodę na wysokość około 3 cm poniżej nakrętki. Garnek ustawiamy na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy z garnka, ewentualnie dokręcamy i odwrócone ustawiamy na desce wyłożonej ręcznikiem, którym dodatkowo przykrywamy słoiki. Zostawiamy je na 24 godziny do wystygnięcia. 


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam buraczki w każdej postaci <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam buraczków w takiej wersji. Zawsze trę je na dużych oczkach i oddzielnie pasteryzuję otrzymany sok do barszczu. Z drugiej strony, zdarza mi się przyrządzać sałatki i przekąski z dodatkiem buraków pieczonych lub gotowanych, więc z chęcią wypróbuję ten przepis. Trzeba też przyznać, że takie „pływające” buraki świetnie prezentują się w pękatym słoju :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również często gotuję buraczki do różnych sałatek dlatego nie mogę się już doczekać, aż skorzystam z tych :)

      Usuń
  3. Nie możemy octu ale buraczki uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak już zostało napisane powyżej fantastycznie wyglądają w pękatych słoikach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię buraczki!Spiszę sobię przepis;) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.