piątek, 19 sierpnia 2016

Owocowe ptasie mleczko


Zaintrygowało mnie kiedyś połączenia słodkiego, skondensowanego mleka z musem owocowym, więc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych owoców na wierzchu. Wyszło smacznie i słodko :)

Składniki na foremkę 25x35 cm:

Biszkopt kokosowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
Warstwa truskawkowa:
  • 300 g truskawek
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/3 żelatyny (info poniżej)
Warstwa śmietanowa:
  • 400 g kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 żelatyny (info poniżej)
Warstwa jagodowa:
  • 300 g jagód + 100 g całych owoców na wierzch
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 1/3 żelatyny (info poniżej)
Żelatyna:
  • 4 łyżki żelatyny w proszku
  • 350 ml gorącej wody

Przygotowanie biszkoptu:
Jajka ogrzewamy do temperatury pokojowej i oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli dodając po łyżce cukru. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Na koniec do masy dodajemy mąkę i wiórka kokosowe i delikatnie mieszamy całość szpatułką. Masę przelewamy na foremkę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 20-25 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy w foremce. Zimny biszkopt wyciągamy z foremki, od spodu odklejamy papier do pieczenia i z powrotem wkładamy go do foremki.

Przygotowanie żelatyny:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i rozlewamy po równo do 3 szklanek. Żelatyna musi być chłodna, ale nie może stężeć przed dodaniem do musu owocowego i śmietany. Do każdej z 3 warstw dodamy 1/3 rozpuszczonej żelatyny.

Przygotowanie warstwy truskawkowej:
Truskawki blendujemy. W osobnej misce przez kilka minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy truskawki i razem jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na biszkopt i całość wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie warstwy śmietanowej:
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem przez kilka minut (ponieważ to „chuda” kwaśna śmietaną nie ubije się na sztywno). Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na masę truskawkową i całość wstawiamy do lodówki.

Przygotowanie warstwy jagodowej:
300 g jagód blendujemy. W osobnej misce przez kilka minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy zblendowane jagody i razem jeszcze chwilę miksujemy. Na koniec, nie przerywając miksowanie, wlewamy cienkim strumieniem żelatynę. Gęstniejącą masę przelewamy na masę śmietanową. Na wierzchu układamy pozostałe jagody. Całość wstawiamy do lodówki co najmniej na 4 godziny.



7 komentarzy:

  1. Wspaniałe :-) bardzo lubimy ciasta z owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Te warstwy wyglądają mega <3 Każdą warstwę z chęcią byśmy spróbowały razem i osobno :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ptasie mleczko uwielbiam (ciężko go nie uwielbiać!), ale owocowe musi być jeszcze lepsze! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie apetyczne ptasie mleczko! Wpraszam się do Ciebie na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń