czwartek, 15 września 2016

Bieszczadzkie racuchy z dyni – kuchnia podkarpacka


W sezonie jesiennym podkarpackie gospodynie dynię wykorzystywały na różne sposoby. Najpopularniejsza była zupa z dyni na mleku, często z kluseczkami. Używając miąższu z dyni piekły też drożdżówki. A ja dzisiaj polecam bieszczadzkie racuszki z dyni. Są delikatne w smaku i konsystencji, pięknie pachną i wybornie smakują. Według „Leksykonu podkarpackich smaków” przepis ten jest dobrze znany gospodyniom z Soliny, Baligrodu, Cisnej, Olszanicy, Leska czy Ucherze Mineralnych. Warto dołączyć do tego zacnego grona ;)

Składniki na około 12 sztuk:
  • 300 g dyni
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów

Dynię kroimy na mniejsze kawałki, obieramy (najlepiej obieraczką do warzyw) i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy zsiadłe mleko, jajko, sól, sodę i mąkę. Jeśli mleko jest gęste, wystarczy 1,5 szklanki mąki. W przeciwnym razie mąki dodajemy więcej. Ciasto mieszamy. Musi być gęste.
Niewielkie placuszki kładziemy łyżką lub zwilżonymi dłońmi na rozgrzanym oleju. Spłaszczamy z wierzchu, żeby racuszki nie były zbyt grube. Smażymy z obu stron na ciemnozłoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Racuchy obficie posypujemy cukrem pudrem.

Tradycyjnie racuchy z dyni podawane były posypane właśnie cukrem pudrem lub polane śmietaną. W zasadzie nic więcej nie jest potrzebne, ale świetnie pasuje do nich miód, prażone jabłka lub dżem pomarańczowy.



Przepis bierze udział w akcji

Kuchnia krajów słowiańskich 2016

Po więcej przepisów kuchni podkarpackiej zapraszam TUTAJ :)


12 komentarzy:

  1. Smakowite racuchy, cieszą oko kolorem.
    Witam w Akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszy kolorem i kusi zapachem :)
      Co do Twojej akcji, możesz na mnie liczyć :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis! Nigdy bym nie pomyślał, że dynia jest zakorzeniona w naszej rodzimej kuchni w takich przepisach :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jak one pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placuszki wyglądają bardzo zachęcająco : )

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynią wykorzystujemy na miliony sposobów a placuszki z niej są jednym z naszych ulubionych :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Oh jak one smakowicie wyglądają :-) Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszelakie naleśniki i placuszki na śniadanie :) Twoje wyglądają świetnie a kolor jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny przepis, jak i sama historia tego podkarpackiego przysmaku. Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaję twaróg, płatki owsiane i jabłka

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.