środa, 28 września 2016

Ciasto ryżowe ze śliwkami


Ciasto ryżowe ze śliwkami to słodki wypiek, który smakiem przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Ryż ugotowany na mleku i owoce to połączenie lubiane nie tylko przez dzieci. Mnie to ciasto kojarzy się również z ryziokiem (patrz tutaj), tyle że ryziok pieczony jest w cieście drożdżowym, a ciasto ryżowe w cieście kruchym. Co do owoców, wybrałam śliwki, bo jeszcze jest na nie sezon, ale piekłam to ciasto również z malinami i truskawkami. Można użyć zarówno owoców świeżych, jak i mrożonych.

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Owoce:
  • 1 kg śliwek
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
Ryż:
  • 1200 ml mleka
  • 500 g białego ryżu
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • duża szczypta soli
Ciasto:
  • 330 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 g cukru
  • 300 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kaszy manny do obsypania ciasta po ryżem
  • cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz proszek do pieczenia przesiewamy do większej miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki razem z cukrem. Wszystko razem siekamy dodając po kilku minutach żółtka. Kiedy ciasto zacznie się łączyć szybko je zagniatamy i dzielimy na dwie części – 3/4 i 1/4. Obie części osobno owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika co najmniej na 30 minut.

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, przygotowujemy ryż.
Mleko zagotowujemy z dużą szczyptą soli w garnku z grubym dnem. Ryż płuczemy pod zimną wodą i wsypujemy do mleka. Stale mieszając gotujemy do momentu, kiedy ryż stanie się zwarty i wsiąknie niemal cały płyn. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i masło. Mieszamy i odstawiamy przykryty garnek, aby ryż nie wystygł.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C (grzałka góra-dół).
Schłodzone ciasto (większy kawałek) ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko uklepujemy żeby nie było dziur. Wstawiamy do gorącego piekarnika na 20-25 minut.

W czasie, kiedy ciasto się podpieka, przygotowujemy śliwki (lub inne owoce).
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Owoce wkładamy do miski i mieszamy je z kaszą manną, mąką ziemniaczaną, cukrem i cynamonem.

Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i posypujemy je 2 łyżkami kaszy manny. Wykładamy na nie cały ryż, wyrównujemy łyżką, a na ryż kładziemy śliwki. Na śliwki ścieramy drugi (mniejszy) kawałek ciasta. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40-45 minut.
Po wystygnięciu obsypujemy cukrem pudrem.






Przepis bierze udział w akcjach:


8 komentarzy:

  1. Ciekawe :) Takiego ciasta jeszcze nie jadłam, a przecież ryż na mleku bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze nie jadłam, ale bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawy przepis, podoba mi się to ciasto, porwałabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  4. O! Nie jadłyśmy jeszcze takiego ciasta z ryżu :D Często ryż wykorzystujemy do kremów w deserach i tortach, więc takie ciacho też musi smakować genialnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie dobre ryż zapych-Jak dla mnie szkoda produktów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, że Ci nie posmakowało. U moich znajomych wzbudziło wspomnienia z dzieciństwa i przypomniało ciasto ryżowe babci. Ale każdy ma swoje smaki.

      Usuń