sobota, 17 września 2016

Makaron z dynią i indykiem


Dynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje do makaronu i jest pełnowartościowym obiadem lub kolacją.


Składniki dla 2 osób:
  • 300 g makaronu (świderki, penne itp.)
  • 400 g filetu z indyka
  • 400 g surowej, obranej dyni
  • 200 g twarogu (lub serka śmietankowego)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 - 2 szklanki bulionu
  • 4 łyżki oleju
  • 40 g twardego sera (grana padano, pecorino, parmezan itp.)
  • 1/2 płaskiej łyżeczki curry
  • duża szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

W czasie przygotowywania sosu dyniowego gotujemy makaron.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dynię kroimy w niewielką kostkę. Filety z indyka kroimy w paski.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę soląc ją odrobinę. Dodajemy czosnek. Po minucie do cebuli dodajemy dynię i chwilę wszystko razem podsmażamy. Dynię podlewamy mlekiem, zmniejszamy ogień i dusimy pod pokrywką często mieszają. Kiedy dynia wchłonie mleko podlewamy ją bulionem. W zależności od rodzaju dyni bulionu może być potrzebne mniej lub więcej. Dodajemy też curry, ostrą paprykę, pieprz i sól. Przez około 10 minut dynię dusimy na bulionie.
W tym czasie na osobnej patelni na oleju krótko podsmażamy indyka na dużym ogniu, by nabrał ładnego koloru, a jednocześnie pozostał soczysty.
Kiedy dynia będzie na tyle miękka, że da się ją rozgnieść widelcem, dodajemy do niej rozdrobniony widelcem twaróg i całość dusimy jeszcze kilka minut często mieszając i rozdrabniając dynię i twaróg. Dodajemy też indyka. Jeśli całość jest zbyt gęsta ostatni raz podlewamy bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest to potrzebne. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Twardy ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Posypujemy nim makaron z sosem.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy w nim makaron przez 5 minut.





1 komentarz:

  1. Dynia w takich potrawach wręcz wymiata! :D Miałyśmy własnie makaron dzisiaj zrobić z dynią piżmową ale kiedy ją upiekłyśmy to tak nam smakowała że zeżarłyśmy całą solo xD

    OdpowiedzUsuń