wtorek, 25 października 2016

Chleb wiejski na drożdżach – kuchnia podkarpacka


Choć regularnie piekę chleb na zakwasie żytnim, to bywa że akurat nie mam możliwości skorzystania z zakwasu. W takich sytuacjach najlepiej upiec po prostu chleb na drożdżach. Oczywiście jest jeszcze opcja kupienia chleba w sklepie, ale u nas coraz rzadziej się to zdarza.
A ponieważ na zakwasie piekę chleb pszenno-żytni, to i na drożdżach taki upiekłam.
Chleb ma delikatny miąższ o równej, gładkiej strukturze i grubą, chrupiącą skórkę o brązowo-miodowym kolorze.

Składniki na formę chlebową 33x14 cm (można użyć 2 keksówek lub niewielkiej prostokątnej blaszki):
  • 500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 500 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g drożdży
  • 4 płaskie łyżeczki soli
  • ciepła woda – około 2 szklanki

Połowę mąki pszennej, żytniej, drożdże i wodę mieszamy w dużej misce robiąc zaczyn i zostawiamy do następnego dnia.
Do gotowego zaczynu dodajemy resztę składników, dobrze wyrabiamy ciasto i przekładamy do formy. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 50-60 minut. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół).




Przepis pochodzi z gminy Trzebownisko od Koła Gospodyń Wiejskich w Stobiernej i znalazł się w publikacji, którą wyróżniają piękne zdjęcia i opracowanie, więc szczególnie ją polecam –  „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania „Eurogalicja"”.

8 komentarzy:

  1. Wystarczy, że czytamy "wiejski chleb" i już nam ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy jest możliwość kupienia takiego chleba ,chętnie kupię.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie piekę chleba na sprzedaż. Dla swoich domowników piekę co tydzień chleb pszenno-żytni na zakwasie. Zachęcam do własnych wypieków, bo to nie tylko smak i jakość, ale też satysfakcja ;-)

      Usuń
  3. Czy mogę zrobić chleb z mąki graham typ 1850 zamiast mąki pszennej i żytniej wg tego przepisu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale każdy rodzaj mąki wchłania inną ilość wody i nie jestem w stanie powiedzieć, jak zachowa się mąka graham, tzn. czy ciasto nie będzie zbyt luźne, albo zbyt ciężkie. Trzeba wówczas odczekać aż ciasto w foremce urośnie (nie patrzeć na zegarek, tylko na ciasto :)).

      Usuń
  4. Soli zdecydowanie za dużo dałam 3 łyżeczki a i tak za slony

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.