piątek, 14 października 2016

Surówka z marchewki i selera – kuchnia podkarpacka


Surówka z marchewki z jabłkiem to chyba najpopularniejszy w Polsce dodatek obiadowy. Ja jednak wolę nieco inną wersje surówki z marchewki. Dodaje się do niej seler i odrobinę kwaśnej śmietany. Dzięki temu surówka ma łagodny, słodki, kremowy smak. Polecam od czasu do czasu odmienić sobie smak obiadu :)
Przepis jak najbardziej podkarpacki. Taką surówkę przygotowywano w domu rodzinnym mojej koleżanki od lat. I wcale mnie to nie dziwi… :)

Składniki:
  • 4 marchewki (około 300 g)
  • kawałek selera (około 120 g)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli


Seler i marchewki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ze śmietaną, cukrem i odrobiną soli. Dobrze jest przygotować surówkę wcześniej, żeby nabrała pełnego smaku.



Przepis bierze udział w akcji:



2 komentarze:

  1. Z jabłkiem taką surówkę bardzo lubimy i dlatego chętnie spróbowałybyśmy coś nowego jak ta z selera :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.