sobota, 12 listopada 2016

Bigos z białej kapusty – kuchnia podkarpacka


Zwykle robię bigos z kapusty kiszonej, choć bardziej popularne są chyba bigosy mieszane – z kapusty kiszonej i białej (surowej). Byłam ciekawa, jak smakuje bigos z białej kapusty bez kapusty kiszonej, dlatego wypróbowałam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Terliczki (Podkarpacie)*. Efekt był bardzo smaczny i polecam tę wersję szczególnie tym, którzy nie mają dostępu do kapusty kiszonej.

Składniki:
  • 1 główka poszatkowanej białej kapusty (w oryginale 2,5)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ćwiartka kurczaka
  • 500 g kiełbasy
  • przecier pomidorowy
  • liść laurowy
  • kminek
  • sok z cytryny
  • ocet do smaku
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz

Do garnka z zimną wodą wkładamy ćwiartkę kurczaka, solimy i gotujemy do miękkości (wody powinno być tylko tyle, by kurczak był cały czas zanurzony w wywarze). Z wywaru wyjmujemy mięso i wrzucamy do niego poszatkowaną kapustę. W międzyczasie cebulę szklimy na smalcu i dodajemy do gotującej się kapusty. Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie plasterki kiełbasę i również dodajemy ją do kapusty razem ze starą marchewką, liściem laurowym, majerankiem, mięsem z kurczaka i przecierem pomidorowym. Gdy kapusta będzie miękka, doprawiamy ją solą, pieprzem, octem i sokiem z cytryny.




* Źródło: „Tradycja, smak i wdzięk”, LGD Eurogalicja




5 komentarzy:

  1. Smakowity, bardzo lubię smak bigosu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. My możemy jeść tylko bigos z kapusty nie kiszonej i wręcz za nim przepadamy :D I jeszcze do tego chlebek z masełkiem <3

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.