czwartek, 10 listopada 2016

Sałatka z selera z ziemniakami – kuchnia podkarpacka


Ziemniaki, seler, kiszone ogórki i cebula – tyle składników wystarczy, by przygotować bardzo dobrą i pożywną sałatkę. Można ją przygotować o każdej porze roku, ponieważ jej składniki są łatwo dostępne, a przy tym niedrogie. Polecam w zastępstwie za klasyczną sałatkę warzywną.
Co do dekoracji, to jest ona bardzo prosta i składa się zaledwie ze skórki z ogórka kiszonego i szczypiorku. Wygląda ciekawie, a jej wykonania nie wymaga żadnych umiejętności i zajmie zaledwie kilka minut.

Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni”, a przekazały go Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Głogów Małopolski. Eurogalicja to nazwa lokalnej grupy działania, zrzeszającej gminy: Głogów Małopolski, Sokołów Małopolski, Kamień, Czarna, Trzebownisko i Krasne, której jednym z celów jest upowszechnianie wiedzy o kulturze, tradycjach oraz historii obszarów wiejskich. Poza publikacją, o której wspomniałam, dostępna jest również inna publikacja LGD Eurogalicja, wyróżniająca się pięknymi zdjęciami podkarpackich, galicyjskich potraw, wykonanymi przez Tadeusza Poźniaka – „Tradycja, smak i wdzięk” oraz ciekawa „Księga tradycji i smaków Eurogalicji”.



Składniki:
  • 200 g selera
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g ogórków kiszonych
  • 100 g cebuli
  • szczypiorek
  • sól i pieprz
  • majonez

Seler i ziemniaki myjemy szczoteczką, zalewamy zimną wodą i gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę można dodać surową, ale proponuję, żeby ją posolić i zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy. Szczypiorek siekamy. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.





a więcej przepisów na SAŁATKI znajdziecie TUTAJ

6 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.