wtorek, 20 grudnia 2016

Kapusta na Wigilię!

Kapusta z grzybami po lasowiacku

Kapusta na Wigilię musi być! Koniec kropka! :)
Nie wyobrażam sobie, żeby zabrakło jej na świątecznym stole. Zwykle przygotowywałam dwa rodzaje, kapustę z grzybami po lasowiacku i kapustę z grochem. W tym roku mam nieśmiały plan, by zrobić jeszcze łemkowską kapustę z kminkiem.

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na świąteczną kapustę, jeśli nigdy jej nie robiliście, albo pamiętacie jej smak z dawnych czasów, ale zawsze brakowało Wam motywacji, może tym razem dacie się namówić... Nie musicie od razu gotować całego garnka, ale z drugiej strony... jeśli ugotujecie mało, możecie żałować ;) Każdą kapustę z moich przepisów można przygotować dzień, dwa wcześniej. Można ją również mrozić, najlepiej w woreczkach na zipper.

Przepisy znalazły się na blogu już wcześniej, ale myślę, że warto je przypomnieć.

Kapusta z grzybami po lasowiacku


Kapusta z grzybami po lasowiacku

Składniki:
  • 1,5 kg kapusty kiszonej
  • suszone grzyby (najlepiej 50-60 g)
  • 2 niewielkie cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Kapusta z grzybami po lasowiacku
Grzyby zalewamy gorącą wodą (około 3 szklanek), solimy i gotujemy do miękkości (ok. 40 min). Po ugotowaniu wyciągamy grzyby, a wywar odcedzamy pozbywając się osadu z dna. Sam wywar będzie potrzebny do gotowania kapusty. Grzyby kroimy na kawałki – nie powinny być zbyt małe.

Kapustę płuczemy pod bieżącą wodą, odciskamy i kroimy. Do garna z grubym dnem wlewamy wywar z grzybów, wkładamy kapustę, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ewentualnie dolewamy gorącej przegotowanej wody (powinna sięgać do połowy kapusty). Kapustę mieszając od czasu do czasu gotujemy na niewielkim ogniu aż będzie miękka. W trakcie gotowania dodajemy grzyby. Kiedy kapusta będzie już miękka (powinno to zająć jakieś 30 minut) na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy ją do garnka z kapustą. Liść laurowy usuwamy. Doprawiamy sola, majerankiem i pieprzem (dużo pieprzu :)), mieszamy i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Kapusta jest smaczna od razu po ugotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, po odsmażeniu na maśle.

Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam, po ugotowaniu mają sino-szarą barwę, przez co kapusta staje się ciemna i szarawa.

Tak przygotowaną kapustę podajemy do ziemniaków i ryby, ale po odciśnięciu jest doskonałym farszem do kulebiaka albo kapuśniaczków, czy pieczonych pierogów.


Kapusta z grochem


Kapusta z grochem

Składniki:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 40 g grochu „całego” (ewentualnie może być łuskany)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
Kapusta z grochem
Dzień przed gotowaniem kapusty groch zalewamy wodą kilka centymetrów powyżej powierzchni i odstawiamy na noc. Następnego dnia zagotowujemy go w tej samej wodzie, lekko solimy i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Może to zająć około 20-25 minut (groch łuskany gotuje się krócej) – trzeba próbować pamiętając, że groch z natury jest lekko grudkowaty. Ugotowany groch odcedzamy na sicie.

W czasie, kiedy groch się gotuje przygotowujemy kapustę. Płuczemy ją pod bieżącą wodą, odciskamy i siekamy drobniej na desce do krojenia. Kapustę dobrze jest gotować w garnku z grubym dnem. Wlewamy do niego 2 szklanki wody, zagotowujemy i dodajemy posiekaną kapustę, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liście laurowe. Kapustę gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Często mieszamy, a jeśli woda wyparuje dolewamy niewielką ilość wrzątku. W tym czasie siekamy cebule i dusimy je na maśle do miękkości. Po około 20-30 minutach do kapusty dodajemy cebulę i groch. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnego uznania, choć według mnie kapusta musi być pieprzna :) 

Przed podaniem kapustę najlepiej podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości masła. Dopiero wtedy nabiera prawdziwego smaku. Dlatego warto przygotować ją dzień wcześniej, by nabrała odpowiedniego smaku.


Łemkowska kapusta duszona z kminkiem


Łemkowska kapusta duszona z kminkiem
Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej (niżej info dlaczego kiszonej, a nie kwaszonej)
  • 2 cebule
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżeczki kminku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • sól do smaku
Łemkowska kapusta duszona z kminkiem

Kapustę wypłukać pod zimną, bieżącą wodą, odcisnąć i pokroić nieco drobniej. W garnku z grubym dnem zagotować około 2 szklanki wody, dodać łyżkę masła, kapustę, posolić łyżeczką soli i dusić pod przykryciem 20-30 minut, mieszając od czasu do czasu.
W tym czasie cebule obrać, drobno pokroić i zeszklić na 2 łyżkach masła.
Kiedy kapusta zmięknie dodać do niej cebulę, kminek i pieprz. Dusić jeszcze około 10 minut, po czym dodać mąkę, dobrze wymieszać i dusić kolejne kilka minut. Podawać gorącą.
Kapusta z kminkiem po odciśnięciu może również służyć jako farsz do pierogów, kulebiaków, kapuśniaków i innych wytrawnych nadziewanych wypieków.
(przepis na łemkowską kapustę duszoną z kminkiem pochodzi z publikacji Terezy Kyszczak „Tradycijni łemkiwśki strawy”)



13 komentarzy:

  1. Kapusta na kolację wigilijną to klasyka, ale jakże smaczna. :-) U Ciebie jest z czego wybierać. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie wybierałam. Ugotowałam dzisiaj wszystkie 3 :)

      Usuń
  2. Kapustkę zrobię jutro :) w tym roku pewnie postawię na tą z grzybami, bo mam jakąś grzybową "zajawkę" :D w tym roku u mnie nastanie jakaś niezwykła klasyka, bo sałatka bedzię w stylu mojej babci, barszczyk biały z grzybami i upiekę z orzechami i powidłem :D Zabiorę więc sobie Twój przepis, bo jak nie ma zagladania w blogowe miejsca to nie ma frajdy :) Ściskam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaki to specjał robiła Twoja babcia? I cieszę się, że na Waszym stole jest też miejsce na moją kapustę. Całe szczęście, że grzyby się znalazły ;)

      Usuń
  3. Kapusta gotowa :) zrobiłam ją w wolnowarze i pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Wam smakuje. Nigdy nie gotowałam w wolnowarze, więc dobrze wiedzieć, że w tej opcji też się sprawdza :)

      Usuń
    2. Bałam się czy mój wolnowar z Biedronki będzie się sprawdzał, ale jest to jedna z najlepszych rzeczy jaką sobie ostatnio zafundowałam. Pyszne zupy, bigosy, kapusty i mięsa. A kapusta z grzybami ... Synowa tylko mruczała i poprosiła o "jeszcze" :D

      Usuń
    3. Komplement od synowej to prawie jak komplement od teściowej! ;) Ale obie dobrze wiemy, że to wszystko dzięki temu, że sama znalazłaś grzyby :)

      Usuń
  4. bardzo lubię taką kapustę. Radosnych i smacznych świąt

    OdpowiedzUsuń
  5. Micha dobrości!
    Wygląda bardzo swojsko, tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domowe jedzenie z reguły jest lepsze od najpiękniej podanego dania w restauracji :)

      Usuń