poniedziałek, 19 grudnia 2016

Kotleciki z mintaja

ryba, danie dla dzieci
Kotleciki z mintaja
Mintaj to jedna z tych ryb, które jeszcze 20-30 lat temu były jedzone co piątek w każdym domu. Wówczas w sklepach nie było wyboru. Kupowało się po prostu rybę, bez nazwy. Ryba była mrożona, w kostkach i to też było dla wszystkich oczywiste. Później już tylko panierka i obiad gotowy. Dzisiaj możemy wybierać i jeść ryby z całego świata, ale warto czasem wrócić do mintaja.
Proponuję przygotować z niego niewielkie kotleciki, w których nie ma zbyt wiele dodatków, dzięki czemu wiemy, że jemy rybę, a nie coś innego :)  Nie dodaję do środka bułki tartej, przez co kotleciki są bardzo delikatne i miękkie. Takie kotleciki rybne na pewno posmakują również dzieciom. W każdym razie u mnie się sprawdzają :)

Składniki na około 14 sztuk:

  • 6 kostek mrożonego mintaja (około 600g)
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 mała sucha bułka
  • 300 ml mleka do namoczenia bułki (ewentualnie dodajemy wody)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
Kotleciki z mintaja
Rybę rozmrażamy i odciskamy, by nie było w niej za wiele wody. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy.
Rybę z cebulką mielimy w maszynce do mięsa (cebulkę można też dodać bez mielenia, ale nie wszystkie dzieci to lubią). Do zmielonej masy dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Dobrze wyrabiamy. Masa będzie dość luźna, ale za to kotleciki będą smaczniejsze. Dłonie moczymy w zimnej wodzie i wyrabiamy małe kotleciki (średnica około 4 cm), panierujemy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym.




8 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.