wtorek, 13 grudnia 2016

Tłukawica – kuchnia podkarpacka

Tłukawica - danie kuchni podkarpackiej

Tłukawica to proste danie kuchni podkarpackiej. Nazwa, choć brzmi dość oryginalnie, pochodzi zapewne od tłuczonych ziemniaków i tłuczonego grochu, które są jej głównym składnikiem. Te dwa podstawowe składniki wzbogacone są smakowo podduszoną cebulką i skwarkami. Tłukawicę przed podaniem podsmaża się na patelni. W oryginalnym przepisie tłukawicę nakłada się łyżką na rozgrzany tłuszcz. Jednak masa staje się wtedy miękka i trudno zachować jej kształt, więc proponuję po prostu podsmażyć ją tak, jak zwykłe tłuczone ziemniaki.
Tłukawica to przaśne, proste danie, ale może bardzo wzbogacić posiłek nie tylko smakowo, ale i odżywczo, bo w końcu groch to białko :)
Można ją podać z pikantną surówką, ale doskonale sprawdza się w zastępstwie ziemniaków, z mięsem, czy jajkiem sadzonym.

Ostatnio sporo u mnie takich prostych podkarpackich przepisów, ale myślę, że i takie dania znajdują swoich amatorów :) Przepis pochodzi z gminy Dębowiec (okolice Jasła), a przytoczyłam go za publikacją „Smaki Nowej Galicji” LGD Nowa Galicja.

Składniki dla 3-4 osób:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g grochu (może być cały lub połówki)
  • 250 g słoniny
  • 100 g cebuli
  • sól i pieprz
  • tłuszcz do podsmażenia (można pominąć jeśli patelnia ma nieprzywierające dno)
Tłukawica - danie kuchni podkarpackiej

Dzień wcześniej groch zalewamy obficie wodą w dużym garnku i moczymy przez noc. Na drugi dzień wodę wylewamy, nalewamy świeżej i gotujemy do miękkości. Tłuczemy. Osobno gotujemy obrane i posolone ziemniaki i również tłuczemy. Słoninkę kroimy w drobną kosteczkę i na patelni wytapiamy z niej skwarki dodając pod koniec posiekaną drobno cebule. Skwarki z podsmażoną cebulą dodajemy do ziemniaków. Dodajemy do nich również groch. Całość przyprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Tłukawicę można również zapiec w piekarniku, byle niezbyt długo, żeby się nie wysuszyła.







8 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wygląda, ciekawa jestem smaku 😆muszę koniecznie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie slyszalam o takim daniu i bardzo mnie zaciekawilo Musze koniecznie sprobowac je odtworzyć!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również nie znałam wcześniej tłukawicy, ale już się przyjaźnimy :)

      Usuń
  3. To na pewno jest bardzo smaczne i jeszcze pięknie podane : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć pierwszy raz się z nimi spotykamy to lubimy i ziemniaki i groch, więc na pewno by nam smakowało :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.