czwartek, 19 stycznia 2017

Pieczona fasola po bułgarsku

Pieczona fasola po bułgarsku
Moje pierwsze skojarzenie z Bułgarią to zawsze Съединението прави силата… Z jakiegoś powodu hasło to zapadło w mojej pamięci. Widnieje ono na Bułgarskim godle i oznacza „Jedność daje siłę”. Dzisiaj proponuję Wam pozyskać siłę z jedności fasoli z marchewką, pomidorem i papryką. Jest konkretnie, jest pikantnie, jest moc. Pieczona fasola po bułgarsku może stanowić samodzielne danie, ale można ją też podać z mięsem, np. z filetem z grilla, albo z klopsem.
Przepis znalazłam na bardzo fajnym blogu Podróże kulinarne.

Pieczona fasola po bułgarsku
Składniki:
  • 500 g białej fasoli (u mnie „Piękny Jaś")
  • 1 cebula, pokrojona w kosteczkę
  • 2 marchewki, pokrojone w słupki
  • 1 papryka pokrojona w paski
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka dżodżenu (mięty kędzierzawej) lub zwykłej suszonej mięty
  • 3 pomidory lima drobno posiekane (lub pomidory krojone w puszce)
  • pieprz i sól do smaku
  • olej
Fasolę moczymy przez noc. Po namoczeniu odlewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy do miękkości. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, chwilę smażymy i dodajemy marchewkę, paprykę i chilli. Smażymy aż warzywa lekko zmiękną, a cebula zacznie się rumienić.
Fasolę odcedzamy, dodajemy do niej warzywa z patelni, pomidory, dżodżen, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do posmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem (może być folia aluminiowa) około 1,5 godziny.

Pieczona fasola po bułgarsku



A jeśli posmakuje Wam bułgarska kuchnia, zapraszam na genialny bułgarski gulasz - Kavarma.

Kawarma



4 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.