wtorek, 21 lutego 2017

Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka
Dzisiaj zapraszam na roladki wołowe, ale nietypowe, bo przygotowane z mięsa mielonego i faszerowane suszonymi grzybami. Smak grzybów podkreślony jest przez grzybowy wywar, w którym roladki są duszone. Polecam, bo wołowina i suszone grzyby to wyjątkowo zgrany duet.
Roladki po wysocku to podkarpacki przepis z gminy Strzyżów (Wysoka Strzyżowska Górna).

Składniki na 6 dużych sztuk:
Mięso:
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • 2 jajka
  • kilka łyżek zmielonej bułki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz
Grzyby suszone:
  • wg zasobności spiżarni (30 g wystarczy)
Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy i zachowujemy wywar. Ugotowane drobno siekamy, podsmażamy z cebulką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulkę, czosnek, roztrzepane jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy mięsnej robimy „kwadratowe” płaskie kotleciki wielkości dłoni, nakładamy farsz z grzybów, zwijamy w rulonik, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu układamy w rondlu, zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska”.






3 komentarze:

  1. Pyszne te roladki. :-) Wyglądają bardzo zachęcająco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jeju i ten sosik na dole <3 Przepysznie wyglądają szczególnie z tym nadzieniem :D

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.