czwartek, 23 lutego 2017

Sałatka cebulowa – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka
Sałatka cebulowa to połączenie trzech prostych i dostępnych o każdej porze roku składników: cebuli, marchewki i jajek. Swój szczególny smak zawdzięcza krótkiemu marynowaniu cebuli w zaprawie na bazie octu, z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z tego powodu sałatka cebulowa trafi z pewnością w gusta wielbicieli cebuli z marynowanych śledzi czy grzybów, bo to właśnie te smaki, przy czym w sałatce są one zrównoważone łagodną marchewką i jajkami.
Przepis ten pochodzi z podkarpackiej gminy Niwiska (okolice Kolbuszowej), a można go znaleźć w publikacji „Lasowiackie specjały”, wydanej przez LGD Lasonia.
(przypominam, że nieco więcej informacji o Lasowiakach i lasowiackiej kuchni można znaleźć tutaj)

Składniki:
  • 500 g cebuli
  • 500 g marchewki
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
Zalewa do cebuli:
  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • Duża szczypta soli i cukru
  • 1 liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna pieprzu
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Składniki zalewy zagotowujemy, dodajemy do niej cebulę, gotujemy chwilę aż będzie na wpół-miękka, odcedzamy i studzimy.
Marchewkę szorujemy, gotujemy w wodzie i wyciągamy zanim zupełnie zmięknie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jajka również ścieramy na tarce.
Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.

 
Sałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka


Alfabetyczny spis dań KUCHNI PODKARPACKIEJ





19 komentarzy:

  1. Pyszna sałatka i pasuje do wielu dań. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, to sałatka do chleba. Raczej nie widzę jej w roli surówki. No chyba, że ktoś się uprze ;)

      Usuń
    2. No to ja się uprę. :-) Ona mi pasuje do schabowego. ;-)

      Usuń
  2. Akurat ta sałatka niekoniecznie dla nas, bo musimy uważać na cebulę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cebuli praktycznie sie nie czuje (w sensie surowej cebuli) gdyż jest zneutralizowana marynata, cały urok tej sałatki to wlasnie ta miękka podgotowana cebula z marynaty

      Usuń
  3. Świetna i bardzo smakowita sałatka :) Bardzo podoba mi się to połączenie - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię cebulę i nawet mam jeden wypróbowany przepis
    ale i ten wygląda bardzo apetycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis. Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja sałatka wygląda bardzo zachęcająco. Z chęcią bym taka zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takiej sałatki to ja jeszcze nie jadłam :) smacznie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie coś zupełnie nowego, a uwielbiam takie eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
  9. A musi być ta marynata? Czy można bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teoretycznie można bez. Ale będzie to wówczas marchewka z cebulą i jajkiem ;) Charakter sałatki bierze się właśnie z marynaty :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Raczej nie, bo chodzi o to w tej sałatce zeby zneutralizować cebule, z surowa cebula raczej nie nadaje sie do jedzenia, Marynata nadaje jej specyficznego smaku

      Usuń
  10. Uwielbiam sałatki, dziś sprawdzę ten przepis i napiszę jak wyszło. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie w domu dodatkowo ugotowane żółtko rozcierało sie z majonezem i łyżka musztardy. Sałatka przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja robię lekką modyfikacje i dodaje współczesnej kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.