środa, 8 lutego 2017

Selery z grzybami smażone – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Selery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka
Selery z grzybami to ciekawe warzywne danie kuchni podkarpackiej pochodzące z okolic Głogowa Małopolskiego. Pomiędzy dwa plasterki ugotowanego selera wkłada się farsz z suszonych grzybów i cebuli, całość panieruje się w jajku i bułce tartej i następnie smaży. Smak tego dania to przede wszystkim doskonały farsz, który dodaje charakteru selerowi.
Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Składniki:
  • 1 duży seler
  • 50 g suszonych grzybów (mogą być też grzyby świeże lub mrożone)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • kilka łyżek tartej bułki
  • tłuszcz do smażenia
  • sól i pieprz
Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Selery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka

Seler obieramy i gotujemy do miękkości około 45-60 minut (wg przepisu nie powinien być zbyt miękki, ale dla mnie miękka wersja jest zdecydowanie smaczniejsza). Studzimy i kroimy w cienkie plasterki grubości około 5 mm.
Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (około 45 minut). Odcedzamy je i mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy w kosteczkę, podsmażamy na tłuszczu i dodajemy do niej zmielone grzyby. Chwilę razem smażymy, a następnie studzimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, 1 jajko i 1 łyżkę tartej bułki. Mieszamy.
Między dwa plasterki selera wkładamy farsz z grzybów. Całość maczamy w roztrzepanym jajku i obsypujemy tartą bułką. Tak przygotowane selery smażymy na rozgrzanym tłuszcz na rumiano z obu stron.

Selery podawane są z ryżem lub ziemniakami.

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Selery z grzybami smażone - kuchnia podkarpacka



Alfabetyczny spis dań KUCHNI PODKARPACKIEJ

10 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis :) kojarzy mi się z bułką z pieczarkami z dzieciństwa ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe skojarzenie :) Dla mnie, przez ten farsz, kojarzy się z zapiekanką i uszkami ;)

      Usuń
  2. Seler - kotletem? Wow! Nigdy bym na to nie wpadła! Zanim przeczytałam tytuł, to myślałam, że jest to jakaś ryba:). Czy wiecie, że Amerykanie i Japończycy, którzy mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem, doszukali się w nim aż 86 cennych składników? Nieźle, nie? Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale super :D I kto by pomyślał, że tradycyjne dania też mogą być bez mięsa :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna propozycja!
    I z tymi grzybami - musialy smakować jedzącym! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne! Szkoda, że mój mąż nie lubi selera. Ale może zrobię sobie małą porcję :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.