środa, 8 lutego 2017

Surówka z czerwonej kapusty – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka
Surówka z czerwonej kapusty to smaczny, zdrowy i szybki dodatek do obiadu. Niegdyś czerwona kapusta podawana była na dworskich stołach dla odróżnienia od plebejskiej białej kapusty. Dzisiaj ceniona jest przede wszystkim za swój smak i właściwości, jest ona bowiem bogata w witaminy, minerały, błonnik i jest źródłem przeciwutleniaczy.
Ten podkarpacki przepis na surówkę pochodzi z Ziemi Brzozowskiej (Stowarzyszenie LGD Ziemia Brzozowska, publikacja „Smaki Ziemi Brzozowskiej”).

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Surówka z czerwonej kapusty - kuchnia podkarpacka
Składniki:
  • mała główka kapusty czerwonej
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3-5 łyżek oleju
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Kapustę obieramy, szatkujemy, solimy i odstawić na chwilę, po czym odciskamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w kostkę, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach i łączymy z kapustą. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Przed podaniem odstawiamy na kilka minut, aby surówka nabrała smaku.



Alfabetyczny spis przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ



8 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.