sobota, 1 kwietnia 2017

Sznycle grzybowe – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka
Sznycle grzybowe to bardzo smaczny pomysł na urozmaicenie obiadu. Przygotowuje się je z drobno pokrojonego mięsa drobiowego, pieczarek, cebuli, żółtego sera i jajek. Przepis na sznycle grzybowe pochodzi z Głogowa Małopolskiego, a znaleźć go można w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Składniki (na 4 porcje):
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 6 dużych pieczarek
  • 100 g startego żółtego sera
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka
Mięso płuczemy i osuszamy, a następnie kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę również kroimy w kostkę, po czym wszystko przekładamy do miski, dodajemy żółty ser, mięso oraz roztrzepane jajka, połączone z mąką ziemniaczaną.

Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcje masy, formując płaskie sznycle. Smażymy z obu stron. Podajemy z ziemniakami i surówkami.

Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka

Zapraszam również na inne PODKARPACKIE DANIA


5 komentarzy:

  1. fajne! zapisuję sobie Twój kolejny przepis do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wyglądają te sznycelki :-) Zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już widzimy takie pyszności podane z sałatką jarzynową :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wreszcie zrobiłam, bardzo smaczne wyszły i sytne ;)) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.