niedziela, 30 kwietnia 2017

Zupa po lasowiacku – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny

Jest taki typ zup, które nazywam męskimi, ponieważ są gęste i syte. Po takiej zupie nikt nie odchodzi od stołu głodny. Zupa po lasowiacku jest delikatna i świeża dzięki białej kapuście i marchewce, jednak ziemniaki i boczek sprawiają, że jest co jeść. Dodatkową zaletą tego dania jest łatwa dostępność składników przez cały rok. Polecam na obiad lub kolację.

Składniki:
  • 200 g boczku
  • 1 cebula
  • pół główki słodkiej kapusty
  • 2–3 ziemniaki
  • kminek
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • włoszczyzna (np. 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz
Zupa po lasowiacku - podkarpacki blog kulinarny

Boczek kroimy w drobną kostkę, dodajemy pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną kapustę, czosnek i kminek. Wszystko to gotujemy około pół godziny. Z dwóch łyżek mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, dodajemy ją do zupy i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Przepis powtarzam za paniami ze Stowarzyszenia Rozwoju Gminy Cmolas („Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”).



Natomiast więcej informacji o Lasowiakach znajdziecie TUTAJ.




5 komentarzy:

  1. Taka zupka to dopiero jest pychota :) Bardzo lubię zupy, ale nie robię zbyt często...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zwykle Twoje menu jest idealne!!!! juz jest mloda kapusta,a zamiast koncentratu mozna dodac puszke pomidorow greckich lub wloskich z ziolami - dzieki za inspiracje!!!jutro gotuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aniu :) Na młodą kapustę, jako dodatek do obiadu, podkarpacki przepis już się szykuje ;)

      Usuń
  3. Pycha :P i nie trzeba drugiego dania robić :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój narzeczony uwielbia tę zupę;)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.